Strøken norsk-americana


Bendik Brænne
The Last Great Country Swindle
(Bendix/Musikkoperatørene)

TERNINGKAST 5

Nå til dags kan den beste amerikanske musikken like gjerne komme fra Bærum.

Han har spilt på plater med DumDum Boys og Kurt Nilsen, er medlem av surfpunk-bandet Los Plantronics og har tidligere gitt ut to svært sympatiske countryrock-album under eget navn. "The Last Great Country Swindle" må likevel være det flotteste prosjektet Bendik Brænne fra Bærum har vært involvert i så langt.

Spesielt albumets første halvdel er forfriskende saker. "Runaway" har Lee Hazlewood-aktig melodi, dramatisk strykerarrangement og tøffe mariachi-trompeter. Bandet utvides med orgel og treblåsere for 60-tallspoplåten "Ain't Nobody Like Me" og nærmer seg ren psykedelia i det "I'll Be Gone Tomorrow" nærmer seg klimaks. Alt sammen låter stort uten å bli anmassende, gjennomarbeidet uten å bli glatt, melankolsk uten bli sutrete.

I likhet med den kanadiske kritikeryndlingen Daniel Romano – konsertaktuell på Håndverkeren i Kristiansand 5. november! – lager Brænne sjangermusikk som ikke lar seg begrense av sjanger. Sånn sett er det veldig naturlig at Romano bidrar som korist, instrumentalist og med-produsent her. Men – hvis du vil ha min helt subjektive mening – det er Brænne som lager den varmeste, mest bevegende musikken av de to.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 13.09.17
© Roy Søbstad

Kommentarer