Varmt om sykdom og romantikk


The Big Sick
USA 2017
Regi: Michael Showalter
Manus: Emily V. Gordon Kumail Nanjiani
Skuespillere: Kumail Nanjiani, Zoe Kazan, Ray Romano, Holly Hunter, Aidy Bryant, Kurt Braunohler
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 5

Selv den minst romantisk anlagte kan bli varm om hjertet av "The Big Sick".

Komikeren Kumail (Kumail Nanjiani) har havnet i en skikkelig skvis. Samtidig som kjæresten Emily (Zoe Kazan) – som strengt tatt nettopp har gjort det slutt – helt uventet havner i koma, gjør foreldrene hans sitt ytterste for å spleise ham med jenter fra hjemlandet Pakistan. I verste fall risikerer Kumail både å miste Emily og å bli utstøtt av familien. Og jammen dukker ikke også moren (Holly Hunter) og faren (Ray Romano) til Emily opp.

På nesten mirakuløst vis klarer "The Big Sick" å styre unna alle de nærliggende romantiske filmklisjeene. Noe ligger i den finslepne, naturlige dialogen. Noe ligger i det befriende uhysteriske tempoet. Men det meste ligger i de mange fine typene – som ikke bare omfatter hovedrollene, men også de mer eller mindre mislykkede komikerspirene og de håpefulle pakistanerne som har det med å dukke opp uinvitert til middag – gitt liv av et knippe skuespillere med kledelig lave skuldre.

Kan hende burde filmen ha vært en liten halvtime kortere. Men det er ikke enkelt å avgjøre hva som i så fall skulle kuttes. Dessuten er dette selskapet så godt at man egentlig bare vil at det skal vare.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 22.09.17
© Roy Søbstad

Kommentarer