Velgjort tennishistorikk


Borg
Sverige 2017
Originaltittel: Borg vs. McEnroe
Regi: Janus Metz
Manus: Ronnie Sandahl
Skuespillere: Shia LaBeouf, Sverrir Gudnason, Stellan Skarsgård, Tuva Novotny
Musikk: Jonas Struck, Vladislav Delay

TERNINGKAST 4

For 37 år siden møttes hissig new yorker og iskald viking for å spille tennis. Man snakker om det ennå.

Noen idrettsoppgjør er så berømte at selv de minst sportsinteresserte blant oss kjenner til dem. Om ikke annet har vi sett filmene: Dokumentaren "When We Were Kings" (1996) om bokserne George Foreman og Muhammad Ali, for eksempel, eller "Rush" (2013) om formel 1-kjørerne James Hunt og Niki Lauda. Til disse kan vi nå føye den om da tennisikonene Björn Borg og John McEnroe møtte hverandre i Wimbledon-turneringen i 1980.

Akkurat som de nevnte filmene er "Borg" bygget opp rundt to motsatte personligheter. Mens svenske Borg (Sverrir Gudnason) kanaliserer alle følelser inn i selve spillet – og har utviklet noen snåle nevroser på grunn av det – er amerikanske McEnroe (Shia LaBeouf) beryktet for raserianfallene sine.

Det sier seg kanskje selv at McEnroe er festligst å se på. Med Borg blir det liksom mest intens stirring ut i intet. Tennisspilling får vi heller ikke se stort av før den store finalen, og da lider spenningen av at alle vet hvordan det hele skal ende. Sportshistorisk interesserte kommer nok til å kose seg uansett. 70-tallsentusiaster kan i tillegg se frem til en estetisk nytelse.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 08.09.17
© Roy Søbstad

Kommentarer