Katastrofefilmen alle må se


En ubehagelig oppfølger
USA 2017
Originaltittel: An Inconvenient Sequel: Truth to Power
Regi og manus: Bonni Cohen, Jon Shenk
Medvirkende: Al Gore
Musikk: Jeff Beal
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 5

Om man først skulle tvinge alle i hele verden til å se én film, burde den filmen antakelig være "En ubehagelig oppfølger".

10 år er gått siden Al Gore og samarbeidspartnerne hans vant en Oscar for klimadokumentaren "En ubehagelig sannhet". Men fremdeles reiser eks-visepresidenten kloden rundt og snakker med forskere, statsledere og mennesker som har fått føle naturens vrede på kroppen, fremdeles holder han foredrag som kan ta nattesøvnen fra en hver som har fått tildelt hjerte og hjerne.

Med en blanding av harde fakta og bilder fra apokalyptiske branner, syndeflodlignende oversvømmelser og tørkekatastrofer av bibelske dimensjoner, får Gore frem sitt viktigste poeng: Å gjøre noe for å snu utviklingen er ikke et spørsmål om politikk, det er et spørsmål om moral, sunn fornuft og vår egen overlevelse.

Gore gjør en nærmest heroisk innsats for å etterlate seeren med en følelse av håp snarere enn av frykt. Men det enkle faktum at spådom etter uhyggelig spådom har gått i oppfyllelse i årene etter "En ubehagelig sannhet" – samt, ikke å forglemme, at amerikanerne har prestert å velge en benhard klimafornekter til sin øverste leder – gjør denne filmen til en advarsel med enda større kraft.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 29.09.17
© Roy Søbstad

Kommentarer