Enmannskrig mot terror


American Assassin
USA 2017
Regi: Michael Cuesta
Manus: Marshall Herskovitz, Edward Zwick, Michael Finch, Stephen Schiff
Skuespillere: Dylan O'Brien, Taylor Kitsch, Scott Adkins, Michael Keaton
Musikk: Steven Price
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 3

Mitch Rapp er en litt sånn James Bond-aktig type, bare amerikansk og fullstendig blottet for humor.

Etter at kjæresten hans ble skutt ned og drept av terrorister så å si i samme øyeblikk som han fridde til henne, har Mitch Rapp (Dylan O'Brien) helt på egen hånd trent seg opp til å bli en temmelig dugandes agent. Så god er Rapp faktisk, at CIA rekrutterer ham til en av sine "black ops"-grupper. Stillingsbeskrivelsen er grei: Å drepe onde folk (islamister) med onde planer (å lage en atombombe).

Som i en annen James Bond-film spretter handlingen fra Ibiza til Tripoli og fra Istanbul til Roma. Men i motsetning til en James Bond-film, er denne bitter, selvhøytidelig og kompromissløst macho – Rapps sjef, spilt av Michael Keaton, er såpass hard at han slukker sigaretten mellom fingertuppene – og volden til de grader realistisk at blodspruten titt og ofte treffer kameralinsen. Til gjengjeld er plottet like simpelt som i en Steven Seagal-rulle fra 90-tallet.

Det finnes både bedre og dårligere filmer som ligner fælt på "American Assassin". Men det må være lov å lure på om amerikanske voldsmenn på personlig hevntokt mot svartmussede arabere strengt tatt er hva verden trenger akkurat nå.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 04.11.17
© Roy Søbstad

Kommentarer