Et familievennlig grøss


Rom 213
Sverige 2017
Originaltittel: Rum 213
Regi: Emelie Lindblom
Manus: Martin Jern, Emil Larsson, basert på en bok av Ingelin Angerborn
Skuespillere: Wilma Lundgren, Ella Fogelström, Elena Hovsepyan, Anki Lidén, Arman Fanni, Lisette Pagler
Musikk: Hans Lundgren
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

Man trenger ikke sjokkeffekter for å skape uhyggelig stemning. Det holder lenge med noen gode, gammeldagse uforklarligheter.

12-åringene Elvira, Meja og Bea deler rom 213 på feriekolonien. Alt er lagt til rette for en uke med bading, kortspill og prøvende flørting. Men allerede den første natten begynner uforklarlige ting å skje. Eiendeler blir borte. Dører går opp av seg selv. Også er det noe med det mystiske navnet Mebel.

Bortsett fra at mobiltelefoner og et digitalkamera spiller en viss rolle, kunne denne lille spøkelseshistorien – en hit i hjemlandet Sverige og vinner av juryprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand – antakelig ha utspilt seg når som helst de siste 100 årene.

Voksne kommer til å la seg sjarmere av filmens fine, ikke-spekulative skildring av gryende ungdomstid. Kanskje vil de også sette pris på at "Rom 213" ikke prøver å slå dem halvt i hjel med spesialeffekter. Og målgruppen – alle som er på alder med hovedpersonene – vil kunne glede seg over et mysterium som overlater rikelig til fantasien.

"Rom 213" er nok hakket for traust til å oppleves sånn ordentlig skjellsettende. Men som inngang til grøsserens vidunderlige verden, er den slett ikke ueffen.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 04.11.17
© Roy Søbstad

Kommentarer