Filmblogg: 100 år med maktmisbruk


I tilfelle noen skulle være i tvil: Sex-trakassering er ikke noe nytt.

Da den mektige filmprodusenten Harvey Weinstein for noen uker siden ble avslørt som serieovergriper, var det som om en demning brast. Ikke bare ble Weinstein fratatt all ære, men plutselig turte et utall kvinner – i filmbransjen og verden forøvrig – å stå frem med sine historier.

Det er selvsagt bra at grumset nå kommer ordentlig frem i lyset. Samtidig er det nedslående at det ikke har skjedd for lenge siden.

Dette har tross alt pågått siden Hollywood oppsto tidlig på 1900-tallet.

Jeg tror ikke at alle de følgende mennene er svin av Weinsteins kaliber. Noen av dem kan være det, andre er det antakelig ikke. Likevel sier disse skandalehistoriene noe om hvilke maktstrukturer som alltid har rådd.

I 1942 ble "Robin Hood"-stjernen Errol Flynn anmeldt for å ha voldtatt to mindreårige jenter. Den overveiende kvinnelige juryen fant ham ikke skyldig, og Flynn fortsatte å ha forhold til svært unge damer. Blant dem var en 19-åring han møtte og gjorde gravid under rettssaken.

Også Charlie Chaplin likte tenåringer. Hans andre kone var faktisk ikke mer enn 12 da han begynte å kurtisere henne. Lykken fant stumfilmlegenden likevel først med kone nummer fire. Hun var 18, han var 54 og sammen levde de i tilsynelatende harmoni resten av hans dager.

Mesterregissøren Alfred Hitchcock hadde på sin side et oppheng i blondiner. Og når de avviste tilnærmelsene hans, kunne han gjøre livet svært surt for dem. Filmen "The Girl" (2012) skildrer hvordan han regelrett terroriserte hovedrolleinnehaver Tippi Hedren under innspillingen av "Fuglene".

Mest beryktet er nok likevel Roman Polanski. Regissøren bak "Rosemary's Baby" erklærte seg i 1977 skyldig i å ha dopet ned og voldtatt en 13 år gammel jente, men rømte USA før dommen ble avsagt. Siden har han bodd og jobbet i Europa.

Men samme hvor lang vi gjør listen over suksessfulle menn med stygge anklager hengende over seg – en liste som også må inkludere Bill Cosby, Woody Allen og Kevin Spacey – vil den aldri bli lengre enn listen over dem som er blitt knust av Hollywood-maskineriet.

Jeg for min del skulle gjerne ha sett en film om Peg Entwistle. Fortvilet over sin mislykkede skuespillerkarriere, klatret hun den 16. september 1932 opp på H-en i Hollywood-skiltet og hoppet i døden.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 02.11.17
© Tekst: Roy Søbstad / Utsnitt av plakaten til filmen "Maps to the Stars": Entertainment One

Kommentarer