Kunsten å leve


Breathe
England 2017
Regi: Andy Serkis
Skuespillere: Andrew Garfield, Claire Foy, Tom Hollander
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 4

Hvis du skulle ha lyst til å felle en tåre på kino, er "Breathe" ditt beste alternativ akkurat nå.

Regidebuten til Andy Serkis (mest kjent for å ha gitt liv til Gollum i "Ringenes herre") følger Oscarvinner-manualen til punkt og prikke. Den er basert på en sann historie. Den handler om en mann som overvinner umulige odds. Den har en karismatisk hovedrolleinnehaver som går i ett med personen han fremstiller. Og ingen lommetørkler vil være tørre når det hele er over.

Robin Cavendish var 28 da tragedien rammet: Polio gjorde den vordende faren lam fra nakken og ned. Men Cavendish lot seg ikke knekke. Takket være en rullestol med innebygget respirator, kunne han bo hjemme, reise og inspirere andre. For ham var det ikke nok å overleve. Han ville leve også.

Dét kan kanskje høres ut som en erkeamerikansk innstilling, men dette er en film om elskelige engelske eksentrikere. Og mest elskelig av dem alle er Cavendish i Andrew Garfields skikkelse. I en rolle hvor han kun kan bevege øynene og munnen – med andre ord så fjernt fra rollen han hadde i "The Amazing Spider-Man" som det er mulig å komme – makter Garfield å uttrykke sinne, humor, kjærlighet og alt det andre som gjør et menneske helt.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 04.11.17
© Roy Søbstad

Kommentarer