Dagene er på sitt korteste og mest stressende akkurat nå. Her er tipsene du trenger for å finne roen i sofakroken.
I parentes har jeg angitt hvor du finner filmene. Men de fleste er tilgjengelige også på andre strømmetjenester.
Familie: "Jungelboken" (2016; Netflix). Selvsagt er det ikke nødvendig av Disney å lage nye "live action"-versjoner av klassikerne sine. Men akkurat denne er så fresh at noen og en hver kan ønske seg tilbake til 10-årsalderen.
Thriller: "Michael Clayton" (2007; HBO). Big business. Eksistensielle kvaler. George Clooney i sin beste rolle. "Michael Clayton" treffer dypere for hver gang jeg ser den.
Komedie: "Smala Sussie" (2003; Netflix). Denne svenske krim-rølpe-bygde-komedien har det mest minneverdige persongalleriet av noen krim-rølpe-bygde-komedie. Min favoritt er den konstant øldrikkende filmentusiasten Pølsa.
Grøsser: "Geralds lek" (2017; Netflix). Stephen King-filmatiseringer er i skuddet for tiden. Denne – om et ektepar som sliter og et forsøk på å piffe opp sexlivet som går helt galt – får publikumsfavoritten "It" til å fremstå nesten barnslig.
Serie: "Mindhunter" (2017; Netflix). Seriemordere er strengt tatt et for lengst utbrukt tema. Men ved å fokusere på psykologien snarere enn ugjerningene, er "Mindhunter" blitt årets mest avhengighetsskapende serie.
Musikk: "Eight Days a Week" (2016; NRK). Kun folk bosatt under steiner er vel ukjente med The Beatles og deres historie. Vrien her er fokuset på Beatles som live-band. Og konsertopptakene med dem sitter som et skudd C-vitaminer i vintermørket.
Dokumentar: "Vietnam" (2017; NRK). Vi har alle sett sterke filmer om Vietnam-krigen, men hvor mye har vi egentlig forstått av de bakenforliggende konfliktene? Denne dokumentaren setter skapet grundig på plass.
Talk show: "Last Week Tonight with John Oliver" (2017; HBO). Slik kan også nyhetsformidling gjøres: frekt, kreativt og på ingen måte nøytralt, men alltid med en seriøs undertone.
Jul: "Hjelp, det er juleferie!" (1989; Netflix). Billig og teit, men akkurat passe bløthjertet Chevy Chase-komedie som er blitt en fast del av juleoppkjøringen for mange.
Klassiker: "Being There" (1979; Netflix). En av de fineste og smarteste filmene jeg vet om: Alle tror at Mr. Chance (Peter Sellers) er en dyp tenker, men egentlig har han aldri gjort annet enn å se på tv.
Originalt publisert i Fædrelandsvennen 30.11.17
© Tekst: Roy Søbstad / Foto fra "Jungelboken": The Walt Disney Company Nordic
Kommentarer
Legg inn en kommentar