onsdag 6. desember 2017

Når politikk møter poesi


Neruda
Chile 2016
Regi: Pablo Larraín
Manus: Guillermo Calderon
Skuespillere: Luis Gnecco, Gael Garcia Bernal, Mercedes Moran, Diego Munoz, Pablo Derqui, Michael Silva, Jaime Vadell, Alfredo Castro, Marcelo Alonso, Francisco Reyes, Alejandro Goic, Emilio Gutiérrez Caba
Musikk: Federico Jusid
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 4

Diktning og virkelighet blør inn i hverandre i dette lekne forfatterportrettet.

Litt forhåndskunnskap om poeten Pablo Neruda og situasjonen i Chile anno 1948 kan nok være en fordel i møte med "Neruda". Filmen kaster oss nemlig bare ut i det: Myndighetene legger ned forbud mot kommunistpartiet og den politisk aktive forfatteren (spilt av Luis Gnecco) tvinges til å bli flyktning i eget land. I hælene har han politiinspektøren Peluchonneau (Gael Garcia Bernal).

Denne Peluchonneau virker, med sin Errol Flynn-bart og melodramatiske fortellerstemme, overbevist om at han spiller hovedrollen i sin egen film noir. Og han blir understøttet av de matte, ofte drømmeaktige bildene til regissør Pablo Larraín – som tok for seg en annen del av Chiles trøblete politiske historie i "Stem nei" (2008) – og noen bakprojeksjoner som kunne ha vært lånt fra en gammel detektivfilm.

Larraín later i det hele tatt til å være mer opptatt av Pablo Nerudas dikteriske univers enn av prøvelsene til det chilenske folket. Men "Neruda" flyter nesten på lekenheten alene. Og sannelig føles det ikke også befriende å se en historisk og biografisk film som klarer å styre unna hver eneste klisjé som hører slike filmer til.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 30.11.17
© Roy Søbstad

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar