Antiklimaks


Fifty Shades Freed
USA 2018
Regi: James Foley
Manus: E.L. James
Skuespillere: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Rita Ora, Luke Grimes
Musikk: Danny Elfman
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 2

Takk for alt, Anastasia og Christian. Det har vært en pine.

"Fifty Shades Freed" tar opp tråden der "Fifty Shades Darker" slapp den i fjor: med at go'-jenta Anastasia (Dakota Johnson) og den superrike S&M-entusiasten Christian (Jamie Dornan) gifter seg. Alt ligger til rette for et liv i ubegrenset luksus – disse filmene er like mye forbrukerpornografi som noe annet – med plenty kinky sex attåt. Eneste mulige skår i gleden måtte være at Anastasias gamle sjef stadig er like oppsatt på å drepe de to.

Det beste med "Fifty Shades of Grey"-filmene er og blir de søte hovedrolleinnehaverne. Ellers lider trilogiens siste under akkurat de samme svakhetene som de to første: et plott som kunne ha vært løftet fra en hvilken som helst såpeopera, romantiske opptrinn som er så cheesy at de påkaller fnising, sexscener som er alt for kliniske til å oppleves, vel, sexy.

Når en ukebladfantasi med sadomasochistisk tilsnitt blir et så stort fenomen som "Fifty Shades of Grey" har blitt, sier det sikkert mye om hva slags dunkle drifter som skjuler seg i vår kollektive underbevissthet akkurat nå. Først og fremst sier det likevel at mange ikke ville ha kjent igjen en møkkafilm om den så ga dem ris på stumpen.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 10.02.18
© Roy Søbstad

Kommentarer