Filmblogg: Bli filmekspert på 1-2-3!


Aldri har det vært enklere å skaffe seg kunnskap om film.

Med fare for å gjøre mine egne skriverier overflødige: YouTube er vanskelig å slå når det gjelder formidling av tanker og kunnskap om film. En video kan tross alt vise alt sånt jeg må nøye meg med å beskrive.

På YouTube er det da også en mengde kanaler, drevet av filmentusiaster med videoredigeringsskills, som utnytter mulighetene for alt de er verdt.

Noen av kanalene er beregnet på vanlige kinogjengere, noen på hardbarkede nerder og noen på blivende filmskapere. Noen tar for seg aktuelle titler, noen går i dybden på klassikerne og noen har det ganske enkelt gøy med å finne logiske brister i "Star Wars: The Last Jedi".

Her er fem YouTube-kanaler jeg abonnerer på.

Couch Tomato: Alle skjønner at filmer flest blir laget etter oppskrift, men kan man dermed si at for eksempel "Logan" og "War for the Planet of the Apes" er den samme filmen? Eller at alle Pixar-filmer er den samme filmen? Couch Tomato gir deg 24 grunner til å svare "ja" på begge påstandene.

Honest Trailers: Trailere som er klippet for fremheve alt som er teit med en film, kan – hvis de bare er kløktig nok laget og bruker tilstrekkelig malmfull voiceover – være en ordentlig morsom form for filmkritikk.

Lessons from the Screenplay: Selv om du uten videre kan si at "The Dark Knight" eller "Ondskapens hotell" er favorittfilmen din, er det ikke sikkert at du kan sette ord på akkurat hvorfor de gjør så sterkt inntrykk på deg. Disse videoessayene om gode filmmanus vil gi deg noen reale øyeåpnere.

Channel Criswell: Her er det mye gull for alle som ønsker å gå i dybden på visuell historiefortelling. Med utgangspunkt i kjente filmer og filmskapere tar Channel Criswell for seg temaer som dialog, redigering og komposisjon på en måte som er like lettfattelig som den er lærerik. Essayet "Colour in Storytelling" er i seg selv et lite stykke filmatisk poesi.

Kermode and Mayo's Film Review: Rent visuelt er ikke dette stort å skryte av – vi snakker om et filmet radioprogram – men mer underholdende filmanmeldelser skal du lete lenge etter. Og aller best er Mark Kermode når han med alt sitt britiske vidd får gyve løs på favoritthatobjekter som "Entourage" og "Sex and the City 2".

God titting! Og husk: Jo mer du vet og jo mer du forstår, jo morsommere er det å se film.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 03.02.18
© Tekst: Roy Søbstad / Foto: Skjermdump fra Couch Tomato

Kommentarer