Norsk-svensk eventyrblanding


Tomb Raider
USA 2017
Regi: Roar Uthaug
Skuespillere: Alicia Vikander, Walton Goggins, Daniel Wu, Dominic West
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 3

Roar Uthaug er dyktig og Alicia Vikander er tøff. Likevel er "nye" Lara Croft blitt skuffende blek.

15 år etter at Angelina Jolie spilte rollen som dataspillfiguren Lara Croft for andre og siste gang, er det svenske Alicia Vikander sin tur til å ikle seg den karakteristiske, skittengrå singleten. Og regien er denne gangen ved Roar Uthaug fra Lørenskog, som – etter å ha vist at han kan lage både slasherfilm ("Fritt vilt") og katastrofefilm ("Bølgen") – med dette får prøve seg på et klassisk eventyr av Indiana Jones-skolen. Dessverre går det norsk-svenske samarbeidet bare sånn passe.

Lara Croft er det tilsynelatende helt vanlige London-sykkelbudet som, på leting etter sin forsvunne far, kommer over myten om en skummel japansk trollkvinne og ender opp sammen med en gjeng gravrøvere på en øy i Djevelens hav. (Reiselystne kan merke seg at Djevelens hav later til å ligge utenfor Japan et sted.)

Hver generasjon kinogjengere fortjener sin inngang til eventyrfilmens gleder og klisjeer, og kan hende vil "Tomb Raider" vekke de rette frydefulle følelsene hos 12-åringen. Men Uthaugs forsøk er til syvende og sist verken spennende eller oppfinnsomt nok til å gjøre sånn ordentlig, varig inntrykk.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 15.03.18
© Roy Søbstad

Kommentarer