Påskekrim for de nest minste


Operasjon Mørkemann
Norge 2018
Regi: Grethe Bøe
Manus: Grethe Bøe, Jørn Lier Horst (bok)
Skuespillere: Emma Kilane, Thomas Farestveit, Finn Schau, Eldar Vågan, Ulrikke Døvingen, Lise Fjeldstad
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 5

Den første filmen om Detektivbyrå nr. 2 er jammen blitt ganske skummel!

Etter et tyvetalls bøker trenger ikke "Operasjon Mørkemann" bruke tid på å introdusere publikum for Detektivbyrå nr. 2. I stedet kaster den oss rett ut i handlingen: Tiril (10 år gamle Emma Kilane), Oliver (9 år gamle Thomas Farestveit) og Åtto (basset-hunden Devin, alder ukjent) snubler over noen uforklarlige hull på Fantesletta utenfor Elvestad (et lett gjenkjennelig Tvedestrand) og begynner å nøste opp et mysterium med lokalhistoriske røtter.

Og løsningen på den slags kan man ikke google seg frem til. Man er nødt til å ta i bruk alle triksene i detektivhåndboken. Heldigvis vet våre helter hvordan man tar avstøpninger av fotavtrykk, lager periskop av en melkekartong og – med litt hjelp av bestefar (Eldar Vågan) – fremkaller fotografier på gamlemåten.

Uredde er de også: Store deler av filmen utspiller seg i – grøss! – dunkle gravkamre og – dobbeltgrøss! – knirkete hus fulle av spindelvev.

Små filmentusiaster som synes at Karsten og Petra har blitt i tammeste laget, kan med andre ord glede seg til en adskillig mer spennende stund på kino. Ingen burde heller ikke kimse av muligheten til å plukke opp noen nyttige triks.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 22.03.18
© Roy Søbstad

Kommentarer