Filmblogg: 10 fakta om Wes Anderson


USAs kanskje mest særegne regissør er klar med ny film. Her er noen "fun facts" du kan imponere vennene dine med.

Wes Anderson har brukt de siste 20–25 årene til å skape et helt eget filmatisk univers. Inspirasjonskildene hans har hele tiden vært mange og tydelige, men en Wes Anderson-film ligner likevel ikke på noe annet. Her er 10 relativt nyttige fakta du kan ta med deg til denne ukens premiere på "Isle of Dogs".
  • Anderson skrev de tre første filmene sine, "Bottle Rocket" (1996), "Rushmore" (1998), "The Royal Tenenbaums" (2001)‚ sammen med Owen Wilson. Den kommende stjerneregissøren og den kommende filmstjernen var romkamerater da de studerte ved Universitet i Texas.
  • Bill Murray har vært med i alle Andersons filmer unntatt "Bottle Rocket". Bare fordi han hadde så stor tro på manuset til den unge og ukjente filmskaperen, bidro Murray faktisk med mer penger han fikk betalt da han spilte i "Rushmore".
  • Skipet i "Livet under vann med Steve Zissou" (2004), som er delt på langs for å vise alt som foregår på innsiden, ble bygget i full størrelse.
  • Anderson elsker tegneserien "Knøttene" av Charles Schultz, og referanser til den dukker stadig opp i filmene hans. Verden sett fra barnets perspektiv er også typisk for både Anderson og Schultz.
  • Trøblete familieforhold er et gjennomgangstema i hver eneste Anderson-film.
  • Visuelle særtrekk du kan kjenne igjen en Anderson-film på: widescreen-format, symmetriske komposisjoner, enorm detaljrikdom, fonten Futura i titler og på plakater.
  • Anderson er kjent for å bruke eldre pop og rock på lydsporene sine – Faces i "Rushmore", Paul Simon i "The Royal Tenenbaums" og David Bowie på portugisisk i "Livet under vann med Steve Zissou" er blant høydepunktene – men i "Moonrise Kingdom" (2012) baserte han seg mest på den britiske komponisten Benjamin Britten.
  • "Isle of Dogs" er Andersons andre film laget med gammeldags stop-motion-animasjon. Den første var Roald Dahl-adaptasjonen "Den fantastiske Mikkel Rev" (2009).
  • Andersons far, Melver Leonard J. Anderson, er halvt norsk og halvt svensk, mens moren Texas Ann er av engelsk og tysk herkomst. Broren Eric har bidratt med design og illustrasjoner til flere av filmene.
  • Det finnes folk som sier at Wes Andersons filmer bare er noe overfladiske hipster-greier. Men de folkene har ikke skjønt noe som helst.
Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 30.04.18
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Wes Anderson med dukkene fra "Isle of Dogs": Twentieth Century Fox/Charlie Gray

Kommentarer