Når livet vender


Blindsone
Norge 2018
Regi og manus: Tuva Novotny
Skuespillere: Pia Tjelta, Anders Baasmo Christiansen, Per Frisch, Marianne Krogh, Oddgeir Thune
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 5

"Blindsone" er en prestasjon av alle foran og bak kamera. Den er også er en påkjenning å se.

Tuva Novotny, kjent som skuespiller i blant annet "Kongens nei", har ikke gjort det enkelt for seg selv når hun nå debuterer som manusforfatter og spillefilmregissør. "Blindsone" er filmet i én 98 minutter lang tagning og handler om noe så tungt som det å være pårørende i en krisesituasjon.

Uten videre plasserer Novotny oss i et lite stykke norsk virkelighet. Kameraet henger seg liksom bare på tenåringsjenta Tea en helt vanlig høstkveld, og følger henne inntil livet – uten at vi har fått noen form for kontekst eller dramatisk oppbygging – tar en sjokkartet vending. Da er det med ett mamma (Pia Tjelta) som dominerer bildet, og det hverdagslige er blitt fortrengt av ambulanser, sykehuskorridorer og de vondest tenkelige av følelser.

Man kan undre seg over hvordan det har vært mulig å filme alt dette uten å gjøre et eneste klipp. Man kan grøsse over hvordan det må ha vært for Tjelta å spille denne mildt sagt intense rollen. Men det man først og fremst sitter igjen med etter at Novotny har skrudd av kameraet, er en veldig enkel sannhet: Vi er så fryktelig, hjerteskjærende sårbare, vi mennesker.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 23.08.18
© Roy Søbstad

Kommentarer