Endelig er den alt for lange og varme sommeren over, og du kan synke ned foran tv-en med god samvittighet. Her er tipsene du trenger.
Familie: "Hugo" (2011; Netflix). Martin Scorseses eneste familievennlige film er en frodig hyllest til undringen, skapergleden og – ikke minst – filmkunsten selv. Å se den gir deg lyst til å leve og lære.
Komedie: "Broken Flowers" (2005; Netflix). Bill Murray, verdens mest molefunkne moromann, legger ut på veien for å oppsøke de mange eksene sine. "Broken Flowers" er så fin og rar som bare en komedie av Jim Jarmusch kan være.
Drama: "Carol" (2015; Netflix). Sjelden har Cate Blanchett spilt bedre eller 1950-tallet sett mer elegant ut enn i denne fortellingen om to kvinners forbudte kjærlighet.
Thriller: "Hemmeligheten i deres øyne" (2009; Netflix). Veldreid kriminalmysterium som får en eksotisk dimensjon ganske enkelt fordi det er argentinsk. Den amerikanske "remaken" blir småklein i forhold.
Science fiction: "Black Mirror" (2011–; Netflix). Bekmørke, men ofte vittige fortellinger fra en virkelighet som føles skummelt nær vår egen: "Black Mirror" er vår tids "The Twilight Zone".
Grøsser: "The Descent" (2005; HBO). En gruppe kvinnelige klatrere blir sittende fast i en grotte. Så begynner noe å bevege seg rundt dem der nede i mørket. "The Descent" er en av nyere tids mest undervurderte tradisjonelle skrekkfilmer.
Serie: "The End of the F***ing World" (2017; Netflix). Mørk og munter. Enkel og kompleks. Misantropisk og romantisk. Selv ikke nå i tv-serienes gullalder er det ofte man kommer over noe såpass originalt som disse åtte episodene om to mistilpassede britiske kids på rømmen.
Satire: "Who Is America?" (2018; HBO). Endelig er Sacha Baron Cohen tilbake til det han gjør best: Å få amerikanske tullinger til å avsløre seg selv. Villere, morsommere og mer skremmende blir det ikke.
Dokumentar: "Saken Kevin" (2017; NRK). For 20 år siden tilsto to 5 og 7 år gamle svenske brødre å ha drept 4-åringen Kevin. Denne dokumentaren avslører at det hele var noe som ble presset frem av politiet. Forvent å bli opprørt.
Klassiker: "Med alle midler" (1958; Netflix). Den siste av de klassiske noir-filmene, laget av Orson Welles med fordums stjerner som Marlene Dietrich på rollelisten, er både et mesterlig stykke filmkunst og et tidløst dypdykk i menneskenaturen.
Originalt publisert i Fædrelandsvennen 13.09.18
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Asa Butterfield og Chloë Grace Moretz i "Hugo": United International Pictures AS
Kommentarer
Legg inn en kommentar