Farlig begjær


En affære
Norge 2018
Regi og manus: Henrik Martin Dahlsbakken
Skuespillere: Andrea Bræin Hovig, Tarjei Sandvik Moe, Anneke von der Lippe, Carsten Bjørnlund, Agnes Kittelsen, Mads Ousdal, Mattis Herman Nyquist, Lea Meyer
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

"En affære" er noe så sjeldent som en både spennende og pirrende norsk thriller.

Markus er 16, Anita er i førtiårene. Hun er også hans lærer. Det sier seg selv at et seksuelt forhold mellom de to vil være mildt sagt problematisk. Likevel viser Anita, som vansmekter i et kjølig ekteskap, seg mer enn villig til å bli forført av Markus.

"Erotisk thriller" er en mildt sagt belastet sjangermerkelapp. Men med sin stadig skiftende maktbalanse mellom en voksen kvinne, en som virker utilpass i de fleste sosiale sammenhenger, og en i overkant frempå unggutt, blir "En affære" et over gjennomsnittlig pirrende bidrag.

Til å begynne med fremstår Markus som lite annet enn en kaldt manipulerende psykopat. Så spør man seg selv hvor langt Anita er villig til å gå for å tilfredsstille begjæret sitt. Og mot slutten er det ingenting som lenger kan sies å være verken sort eller hvitt. Det er ganske kløktig gjort, det hele.

Andrea Bræin Hovig og Tarjei Sandvik Moe ("Skam") overbeviser begge i roller som krever at de skal være kåte i det ene øyeblikket og sårbare i det neste. Og den utrettelige filmskaperen Henrik Martin Dahlsbakken ("Cave", "Rett vest") har med dette begått sitt hittil mest helstøpte verk.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 04.10.18
© Roy Søbstad

Kommentarer