Filmblogg: Da de døde våknet


I disse dager er det 50 år siden den moderne zombien ble fød... eh, sto opp fra de døde.

Man kan argumentere for at "Night of the Living Dead" (1968) er en av tidenes mest innflytelsesrike filmer. Det er bare å liste opp populærkulturelle fenomener som ganske enkelt ikke kunne ha eksistert uten den: påkostede Hollywood-filmer som "World War Z" (2013), populære tv-serier som "The Walking Dead" (2010–), kultkomedier som "Død snø" (2009), dataspill som "Resident Evil" (1996–), NRK Supers barneserie (!) "Zombie Lars" (2017–).

Ikke verst for en film som ble produsert for en femmer og en Kvikk Lunsj, og som 1. oktober 2018 kunne feire 50-årsjubileum.

"Night of the Living Dead" var ikke den første zombiefilmen. Slike hadde vært laget i hvert fall siden tidlig på 1930-tallet. Men mens zombiene i klassiske skrekkfilmer som "I Walked with a Zombie" (1943) gjerne var forhekset av haitiske voodooprester, var monsterne i "Night of the Living Dead" nylig gjenoppvåknede lik med et umettelig behov for å spise de levende.

Denne nye typen vandøde kom heller ikke alene. De opptrådte i store flokker – kledd i filler eller helt nakne, grå i huden eller halvt oppråtnede – og så snart du hadde klart å stoppe én med et velrettet slag mot hjernen, sto fem andre klare til å ta dens plass. Slik kunne en zombie-epidemi vanskelig ende med annet enn en zombie-apokalypse.

Regissør George A. Romero (1940–2017) så raskt alle metaforene som kunne leses inn i denne uhyggelige skapningen, og laget oppfølgeren "Dawn of the Dead" (1978) som noe nær en ren satire over konsumentsamfunnet. Her er det meste av handlingen lagt til et enormt shoppingsenter, hvor de bokstavelig talt hjernedøde eks-menneskene sjangler rundt med handlevogner som om de var deg eller meg på lørdagshandel.

"Night of the Living Dead" vil neppe virke særlig skummel for et moderne publikum som er vant til langt voldsommere filmer. Men sett for det den er – en vellaget, 50 år gammel lavbudsjettskrekkis, rik på atmosfære og minneverdige bilder – er den noe "The Walking Dead"-fans og alle andre med den minste interesse skylder seg selv å sjekke ut minst én gang.

Og den grunnleggende ideen er akkurat like uhyggelig ennå: De er mange, de kan ikke tenke og de kommer for å ta deg.

"Night of the Living Dead" ligger i sin helhet på YouTube.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 11.10.18
© Tekst: Roy Søbstad / Foto fra "Night of the Living Dead" (1968): Wikimedia Commons

Kommentarer