Dronningens nye klær


Bohemian Rhapsody
USA 2018
Regi: Bryan Singer, Dexter Fletcher
Skuespillere: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy, Joseph Mazzello, Aidan Gillen, Tom Hollander, Allen Leech, Mike Myers
Musikk: John Ottman
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 3

Filmen om Freddy Mercury og Queen ligner litt på alle andre rockband-filmer du har sett.

For å ta det mange vil anse som viktigst først: Rami Malek er veldig, veldig god i rollen som Freddy Mercury. Ikke bare ser han eksotisk nok ut til å spille en innvandrergutt fra Zanzibar som var "født med fire ekstra hjørnetenner", men han har også den karakteristisk selvsikre gangen og det halvt selvnytende, halvt selvironiske glimtet i øynene inne. Desto mer synd er det at "Bohemian Rhapsody" som helhet ikke klarer å heve seg over rockbiografi-klisjeene.

Oppstarten i trange kår, den skeptiske faren, de sneversynte plateselskapstypene, konsertscenene som blir stadig større, dekadansen og rusmisbruket, det ensomme livet på toppen... Vi har sett det før, for å si det mildt. Og alle som vet noe som helst om Queens historie, skjønner at det hele må ende med bandets triumfartede opptreden på Live Aid i 1985.

Ellers er "Bohemian Rhapsody" bra på det musikalske – sceneopptredenene er kraftfulle og filmen tar seg tid til å vise bandet i arbeid i studioet – men merkelig prippen og utvendig i fremstillingen av Mercurys sex- og følelsesliv.

En så ekstraordinær personlighet hadde fortjent en mindre ordinær film.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 01.11.18
© Roy Søbstad

Kommentarer