Forbudt kjærlighet


Rafiki
Norge/Frankrike/Tyskland/Nederland/Sør-Afrika/Libanon/Kenya 2018
Regi: Wanuri Kahiu
Manus: Wanuri Kahiu, Jenna Bass, Monica Arac de Nyeko
Skuespillere: Samantha Mugatsia, Sheila Munyiva, Jimmi Gathu, Nini Wacera, Dennis Musyoka, Patricia Amira, Neville Misati, Muthoni Gathecha, Nice Githinji
Musikk: Patricia Kihoro
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 4

Det som er kontroversielt i Kenya, fremstår konvensjonelt i Norge.

Kena (Samantha Mugatsia) er en ujålete guttejente. Ziki (Sheila Munyiva) er fargerik og feminin. Selv om de er døtre av lokale politikere som driver valgkamp mot hverandre, selv om de har beilere som kan friste med både penger og boliglån, selv om mødrene deres har helt bestemte planer for dem og selv om sladrekjerringene følger dem med lange blikk, innleder de to et kjæresteforhold.

I Norge er det få som vil heve på øyenbrynene av en film om to jenter som blir sammen. I Kena og Zikis hjemland Kenya, derimot, hvor homofil sex straffes med inntil 14 år i fengsel, er "Rafiki" blitt totalforbudt.

Reaksjonen virker ekstra absurd når man ser hvor harmløs filmen er i både form og innhold: To unge mennesker møtes, faller for hverandre, danser og ler i romantisk montasje, blir skilt ad av ytre krefter og, vel, til slutt skal de selvsagt finne sammen igjen.

Ikke tegner filmen et ufordelaktig bilde av Kenya og kenyanere heller. Noe av det fineste med den er tvert i mot skildringene av folk og hverdagsliv tonesatt med kul afropop. Dette er et godt land å bo i, forteller "Rafiki", vi må bare gjøre noe med holdningene våre.

Originalt publisert på Krsby.no 16.11.18
© Roy Søbstad

Kommentarer