Drømmen om den perfekte julen


Den tiden på året
Danmark 2018
Originaltittel: Den tid på året
Regi: Paprika Steen
Manus: Jakob Weis
Skuespillere: Paprika Steen, Sofie Gråbøl, Karen-Lise Mynster, Lars Brygmann, Jacob Lohmann, Lars Knutzon, Fanny Leander Bornedal, Patricia Schuman, Jakob Randrup
Musikk: Jeppe Kaas
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 5

De aller fleste voksne vil dessverre kunne kjenne seg igjen i denne danske julekomedien.

En snurt tenåringsjente. En drikkfeldig bestefar. En uoppdragen guttunge. En pretensiøs svoger. En voksen søster det aldri har vært annet enn problemer med. Det sier seg vel egentlig selv at det å stue et dusin mennesker med denne typen karaktertrekk – som på toppen av alt er i slekt og har mye uoppgjort seg i mellom – inn under samme tak en hel kveld, er å be om bråk. Men er det ikke nettopp slik julefeiringen arter seg for mange familier?

Både den folkelige komedien og det opprivende familiedramaet må kunne sies å være danske spesialiteter. «Den tiden på året» er begge deler på én gang. Og det filmen mangler av originalitet, tar den igjen i gjenkjennelighet: Alle vil dra kjensel på flesteparten av typene, alle vil kjenne seg igjen i mange av situasjonene og alle går vi, akkurat som filmens hardt prøvede midtpunkt Katrine (spilt av Paprika Steen, som også har regissert), rundt med klare forestillinger om hvordan den perfekte julefeiringen skal være.

«Den tiden på året» er til tider veldig morsom og til tider ganske vond. Mest av alt er den likevel rørende i all sin uperfekte menneskelighet.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 06.12.18
© Roy Søbstad

Kommentarer