Forskrudd kostymedrama


The Favourite
England 2018
Regi: Yorgos Lanthimos
Manus: Deborah Davis, Tony McNamara
Skuespillere: Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Stone
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 5

«The Favourite» kan ved første øyekast se ut som enda et sånt historisk drama BBC er spesialister på. Men det er altså bare ved første øyekast.

Den greske regissøren Yorgos Lanthimos har skapt seg et navn med eksentriske og ofte ubehagelige filmer som «Dogtooth» (2009) og «The Lobster» (2015), og fornekter seg heller ikke når han i «The Favourite» tar for seg et stykke britisk historie.

Filmens utgangspunkt er tradisjonelt nok: Tidlig på 1700-tallet er England som vanlig i krig med Frankrike, og ved hoffet kjemper to ærgjerrige kvinner, lady Sarah (Rachel Weisz) og oppkomlingen Abigail (Emma Stone), om gunsten til den svake, sykelige dronning Anne (Olivia Colman).

Det som skiller «The Favourite» fra det gjengse BBC-kostymedrama, er Lanthimos' øye for det underlige, det dekadente og det grusomme. Adelen overser gjerne at folket sulter og at tusenvis av soldater står i fare for å bli drept, så lenge de har infantile fritidssysler som andekappløp og appelsinkrig å forlyste seg med.

Mye i denne overdådig utseende filmen er åpenbart fri diktning. Men akkurat dét føles langt mindre viktig enn hvor underholdende den er og hvor mye den har å si om menneskedyrets minst tiltalende sider.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 17.01.19
© Roy Søbstad

Kommentarer