Miljøkamp på islandsk


Kvinne på krigsstien
Island 2018
Originaltittel: Kona fer í stríð
Regi: Benedikt Erlingsson
Manus: Benedikt Erlingsson, Ólafur Egill Egilsson
Skuespillere: Halldóra Geirharðsdóttir, Davíð Þór Jónsson, Magnús Trygvason Eliasen
Musikk: Davíð Þór Jónsson
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 5

Undervurdér aldri en vikingkvinne med pil og bue, vinkelsliper og hjerte for miljøet.

Enkelte engasjerte, middelaldrende kvinner er mer engasjerte enn andre. Den islandske miljøverneren Halla (Halldóra Geirharðsdóttir), for eksempel, fører regelrett geriljakrig mot tungindustrien: Bevæpnet med pil og bue og vinkelsliper kutter hun strømtilførsler og feller monstermaster. Selvsagt går det ikke lang tid før hun har både myndigheter og multinasjonale selskaper i hælene.

I likhet med regissør Benedikt Erlingssons forrige film, herlige «Om hester og menn» (2013), kombinerer «Kvinne på krigsstien» en jordnær, realistisk tone med innslag av det absurde. Her dukker et lite tremannsorkester rett som det er opp i bakgrunnen for akkompagnere Hallas handlinger og gang på gang er det en stakkars utenlandsk sykkelturist som får skylden for forbrytelsene hennes. Det er en film som påkaller mye mild humring, dette her.

Men humringen kommer aldri i veien for de moralske spørsmålene Erlingsson stiller – for eksempel om hvor langt man kan gå i kampen for en god sak – og det aller siste bildet hever den i utgangspunktet ganske beskjedne filmen hans opp på nivået til noe nærmest profetisk.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 24.01.19
© Roy Søbstad

Kommentarer