Om pasta og Asperger


Smaken av Toscana
Italia 2018
Originaltittel: Quanto basta
Regi: Francesco Falaschi
Skuespillere: Vinicio Marchioni, Valeria Solarino, Luigi Fedele, Nicola Siri, Mirko Frezza, Benedetta Porcaroli, Gianfranco Gallo, Alessandro Haber
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 3

Italienske «Smaken av Toscana» er en varm, men oppskriftsmessig historie om matlaging og mennesker med utfordringer.

Arturo (Vinicio Marchioni, sist sett på norsk kino i utmerkede «The Place») og Guido (Luigi Fedele) er det klassiske umake kompisparet. Førstnevnte er mesterkokk med sinnemestringsproblemer, sistnevnte har Asperger syndrom og usedvanlig velutviklet smakssans. Når Arturo kommer ut av fengsel, hvor han har sittet for å ha banket opp en kollega, blir en del av samfunnstjenesten hans å være Guidos mentor under en prestisjetung kokkekonkurranse.

Vil Arturo lære seg å beherske sinnet sitt? Vil Guido få vist hva som bor i ham? Vil de to sakte komme nærmere hverandre? Får man etter hvert følelsen av å se en italiensk lett-versjon av «Rain Man»? Spoiler alert: «Smaken av Toscana» kommer neppe til å gi deg de helt store overraskelsene.

Et sommerlig Italia vil alltid virke forlokkende på vinterfrosne nordmenn. Og med pene mennesker, pittoreske fortausrestauranter og deilig utseende mat, lever denne på alle måter varme filmen definitivt opp til sin turistbrosjyre-aktige norske tittel. I sum er den likevel for oppskriftsmessig til å gjøre inntrykk på noen som har sett en film før.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 17.01.19
© Roy Søbstad

Kommentarer