Ekstrem overlevelse


Arctic
Island 2018
Regi: Joe Penna
Manus: Joe Penna, Ryan Morrison
Skuespillere: Mads Mikkelsen, Maria Thelma Smáradóttir
Musikk: Joseph Trapanese
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 5

En dyktig skuespiller, en håpløs situasjon og et stort, øde landskap – noen ganger er dét alt som trengs for å fortelle en spennende historie.

Ulykken har allerede skjedd i det «Arctic» begynner. En mann (Mads Mikkelsen) som har overlevd en flystyrt gjør sitt ytterste for å overleve i et endeløst, ugjestmildt isøde. Men når han endelig klarer å fange oppmerksomheten til et forbipasserende helikopter, skal situasjonen – slik den gang på gang gjør i denne filmen – utvikle seg fra vanskelig til nesten helt umulig. Med ett har ikke mannen lenger bare seg selv å ta vare på.

Når noen sier «overlevelsesfilm», går tankene uvegerlig til titler som «Cast Away» (2000) og «The Revenant» (2015). Men «Arctic» har verken den søtladne sentimentaliteten til førstnevnte eller den thrilleraktige hevnhistorien til sistnevnte. Her blir vi ganske enkelt presentert for en mann – én vi ikke får vite noen ting om bortsett fra at han snakker dansk til seg selv og at navnelappen på jakken sier «Øvergård» – og hans ensomme kamp mot kulden og isbjørnene og håpløsheten.

Det skal vise seg å holde lenge. «Arctic» er en sjeldent engasjerende fortelling om den menneskelige eksistens strippet ned til grunnvilkårene.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 02.02.19
© Roy Søbstad

Kommentarer