Filmblogg: Våren på Cinemateket


Hipsterfilm og hippiefilm, stumfilm og kunstfilm, nye filmer og klassikere: Alt ligger til rette for en livlig vår på Cinemateket.

I forrige uke presenterte Cinemateket i Kristiansand sitt program for de neste månedene. Filmbloggen benyttet anledningen til å sjekke stoda med daglig leder Janne Molberg.

– På programmet har dere klassikere som «The Shining» og «Reservoir Dogs», men også mange mindre kjente titler fra land som Iran, Irak og Tyrkia. Hvordan tenker dere når filmer og temaer skal velges?

– Det er gøy med et bredt spekter, og vi prøver å droppe den litt tørre og akademiske stilen som ofte preger sånne filmprogrammer. En av mine kjepphester er å lage et avslappet og folkelig Cinematek-program, hvor alle skal kunne finne noe. Filmhistorien er for alle, ikke bare nerdene. Vi prøver å oppfylle en del ønsker som kommer fra publikum. Vi snapper opp nye, kritikerroste filmer som ikke blir vist ellers, spesielt fra verdenshjørner som ikke er godt representert på vanlig kino. Vi prøver å tenke nytt, selv om Cinemateket først og fremst skal være et levende museum for film.

– Hva slags filmer pleier å trekke mest folk?

– Utekinoen i Ravnedalen og de mest kjente filmene har størst publikum, men smalfilm og dokumentarer er også populært.

– Hvordan har Cinemateket gått de siste sesongene? Merker dere konkurransen fra Netflix og YouTube?

– Cinemateket går overraskende bra. Kanskje fordi programmet er variert, og fordi vi er opptatt av atmosfære og prøver å gi noe ekstra som man ikke får hjemme. For eksempel musikk i foajéen som passer til hver film, korte innledninger til filmene, mat eller aktuelle gjester. Jeg tenker ikke at Netflix og YouTube er i veien. Noen filmer er best hjemme, andre er best på kino.

– Når er det gøyest å jobbe på Cinemateket?

– Å slippe nytt program er alltid stas. Jeg blir glad av bra stemning og fornøyde folk, enten det er store folkemengder eller en liten gjeng med spesielt interesserte. Man trenger jo ikke like alle filmene, men det er fint hvis folk liker opplevelsen av å ta turen. Nostalgi, ny input, filmglede – de beste tingene ved et Cinematek.

– Hvilke filmer ville du selv ha gått på?

– Jeg ville nok gått på alle, he-he. Og kommer også til å gjøre det.

Cinemateket holder til på gamle Aladdin kino, og drives av Janne Molberg og Knut Jagels.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 07.02.19
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Quentin Tarantino i «Reservoir Dogs»: Cinematekene

Kommentarer