Vidunderlige virtuelle verden


Rive-Rolf krasjer Internett
USA 2018
Originaltittel: Ralph Breaks the Internet
Regi: Phil Johnston, Rich Moore
Amerikanske stemmer: John C. Reilly, Sarah Silverman, Taraji P. Henson, Gal Gadot
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 4

Familieunderholdning nå til dags kan jammen være ganske sofistikerte greier.

I oppfølgeren til Disney-filmen «Rive-Rolf» (2012) tar våre to virtuelle helter – lille, kule Vanilje og store, godslige Rolf – spranget fra sine gammeldagse arkadespill til Internettets vidunderlige verden. Og man tar seg i å lure på om dette virkelig kan være noe for seksåringer.

Fullt utbytte av «Rive-Rolf krasjer Internett» krever nemlig ikke bare at seeren takler både heseblesende action og fullblods «body horror» – jeg tenker her på en genuint uhyggelig sekvens fra «Det mørke nettet» – men også at hun forstår hvordan for eksempel algoritmer fungerer og sitter på nærmest bunnløs kunnskap om populærkultur.

Og selvbevisst som «Rive-Rolf krasjer Internett» er, kommenterer den selvsagt også kontrasten til tidligere tiders langt enklere familieunderholdning: I filmens kanskje mest inspirerte scene møter Vanilje hele hurven av fordums Disney-prinsesser – Snøhvit og Askepott og alle de kjolekledde andre – og får dem med ett til å fremstå håpløst akterutseilte.

Ellers er det ikke godt å si hvor satiren slutter og reklamen begynner. Men den diskusjonen kan familien sikkert ta på McDonald's etter filmen.

Originalt publisert på KRSBY.no 01.02.19
© Roy Søbstad

Kommentarer