Filmblogg: 10 Stephen King-filmer du bare må se


Horrorkongen har skrevet sin andel lesverdige bøker. En og annen severdig film er det jammen også blitt.

Det finnes alt for mange Stephen King-filmatiseringer i verden. Forfatteren fra Bangor i Maine har skrevet ikke mindre enn 58 romaner og et par hundre noveller, flesteparten i horrorsjangeren, og utrolig nok er flertallet av dem blitt adaptert til film og tv. I anledning denne ukens premiere på «Pet Sematary» har vi plukket ut 10 av de mest essensielle.

10. «The Green Mile» (1999)
Denne er fryktelig sentimental og alt for lang. Likevel skal det godt gjøres å ikke bli grepet av den magisk-realistiske fortellingen om fengselsbetjenten Tom Hanks og hans helt spesielle fange.

9. «It» (2017)
Arketypisk King-fortelling, om en gruppe modige kids og en morderisk klovn, som ble en stor suksess for et par år siden. «It: Chapter Two» kommer til høsten.

8. «Dolores Claiborne» (1995)
Sterke kvinneskildringer er noe av en King-spesialitet, og rollen som den hardt prøvede Dolores er som skrevet for alltid briljante Kathy Bates.

7. «The Dead Zone» (1983)
Undervurdert King-filmatisering som i senere år har fått fornyet relevans: Christopher Walken våkner fra koma, og plutselig kan han se klart hvor farlig en sleiping av en presidentkandidat virkelig er.

6. «Misery» (1990)
Intenst kammerspill om suksessforfatteren som blir holdt fanget av sin største fan.

5. «Stand by Me» (1986)
En real 80-tallsklassiker og den varmeste av Kings mange oppvekstskildringer.

4. «The Mist» (2007)
Undervurdert King-filmatisering nummer 2. Denne er helt drøyt engasjerende til å handle om noe så corny som en rominvasjon. Slutten sitter dessuten som et slag i magen.

3. «Carrie» (1976)
Etter over 40 år er Brian De Palma-filmatiseringen av Kings debutroman, som tar for seg såpass tunge temaer som mobbing og religiøs fanatisme, fortsatt en av de mest empatiske grøsserne som finnes.

2. «Frihetens regn» (1994)
Tim Robbins og Morgan Freeman i episk, høyt verdsatt fengselsdrama. Med denne, «The Mist» og «The Green Mile» står regissør Frank Darabont bak hele tre av titlene på denne listen.

1. «Ondskapens hotell» (1980)
Jack Nicholson er klin gæer'n. Shelley Duvall er vettskremt. Lille Danny bare sykler og sykler gjennom hotellkorridorene. Og Stanley Kubricks versjon av «The Shining» er og forblir en av tidenes mest formfullendte horrorfilmer.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 04.04.19
© Tekst: Roy Søbstad / Foto fra «Pet Sematary»: United International Pictures

Kommentarer