På årets Barnefilmfestival kan publikum velge mellom nærmere 100 filmer. Filmbloggen har fått programsjefens egne anbefalinger.
29. april til 4. mai går et av landets største kulturarrangementer for barn og unge, Barnefilmfestivalen i Kristiansand, av stabelen for 22. gang. Midt i de hektiske forberedelsene tar programsjef Stina Ask Mikkelsen seg tid til å slå av en prat.
– Dere viser populære filmer som «KuToppen» og «Dyrene i Hakkebakkeskogen», men også helt ukjente titler fra land som Chile, Kenya og Serbia. Hvordan tenker dere når programmet settes opp?
– Vi skal speile det som skjer innen barnefilm – i hele verden. Programmet inneholder de beste filmene som er laget det siste året, i tillegg til at vi henter frem noen ønskerepriser. Vi tar barna på alvor og jobber for at programmet skal representere et mangfold. I år kan du møte alt i fra fotballspillere, havfruer og hekser til romvesener. Filmene berører også viktige samfunnsaktuelle spørsmål om blant annet miljø og flyktningers situasjon.
– Hva slags filmer pleier å slå best an?
– Norske og amerikanske titler trekker alltid publikum, og filmer som bygger på et kjent og kjært univers, enten det er fra en tv-serie eller bøker, er populære. Vi håper også at publikum vil finne frem til de litt mer ukjente filmperlene under festivalen, for dem er det mange av!
– Hvordan er det å ha barn som publikum sammenlignet med voksne?
– Jeg opplever at barn er mer direkte. De snakker fra levra, og legger hverken skjul på om de er begeistret eller om de kjeder seg. Det er både givende og nervepirrende å ha en sal full av forventningsfulle barn – du hører fort om du har truffet med filmen.
– Hvilke tre filmer ville du selv ha gått på hvis du var en menig kinogjenger?
– «Sommeren med Tess» og «Binti» er varme og underholdende filmer med viktig tematikk, fortalt i barns øyehøyde. I UNG-programmet ville jeg ikke gått glipp av den kritikerroste «Eighth Grade». Den tar for seg «generasjon z», og hvordan det er å vokse opp i en verden der livet på nett er like viktig som det virkelige liv.
– Når er det mest stas å være filmfestivalarrangør?
– Når du hører jubelen bryte løs eller latteren spre seg i salen når publikum ser en av de «ukjente» filmene du har valgt ut. Å overvære den spontane samtalen mellom barna og filmskaperne etter visningen. Eller å møte på barn og voksne som forteller om gode festivalopplevelser som har satt spor.
Originalt publisert i Fædrelandsvennen 25.04.19
© Tekst: Roy Søbstad / Foto fra «Sommeren med Tess»: Barnefilmfestivalen
Kommentarer
Legg inn en kommentar