Filmblogg: Halvårsrapporten


Plutselig har halve filmåret gått. Det er på tide med et tilbakeblikk.

Bare så det er sagt med én gang: Jeg har ikke rukket å se verken «Avengers: Endgame» eller «Rocketman» ennå. Men siden stort sett alle andre har gjort det, er det heller ingen grunn til å minne om dem.

Noen av årets store Oscar-vinnere slår jeg derimot gjerne et slag for.

«The Favourite», som handler om livet ved det britiske hoffet på 1700-tallet, kan ved første øyekast se ut som enda et kostymedrama av den typen BBC er spesialister på, men er i virkeligheten noe langt mørkere, morsommere og mer komplekst.

«Vice» er filmen som fører en overbevisende sak for at USAs tidligere visepresident Dick Cheney (spilt av Christian Bale) har skylden for stort sett alt som er galt i verden i dag. «If Beale Street Could Talk» er en like deler vakker og opprørende historie fra den sorte amerikanske underklassen.

En gledelig tendens i år har vært alle de gode filmene av, om og for godt voksne mennesker.

«The Mule» er Clint Eastwood (88) sin gammelmannsvariant av «Narcos» og «Breaking Bad». Den varme bankranerskrønen «Den siste gentleman» skal visstnok være Robert Redford (82) sin avskjed som skuespiller.

Også de modne damene har fått sitt: I «Claire Darlings siste påfunn» prøver Catherine Deneuve (75) å rydde opp etter et langt liv, i «Gloria Bell» har Julianne Moore (58; rene ungfolen i denne sammenhengen) fremdeles ikke gitt opp jakten på kjærligheten

Helan og Halvan er andre navn som nok først og fremst vil ringe en bjelle hos pensjonister. Men filmen om dem – med Steve Coogan og John C. Reilly i tittelrollene – er så klok og fin at den burde ha appell til alle med et hjerte i kroppen.

«The Hate U Give» er på sin side noe såpass sjeldent som en amerikansk ungdomsfilm med noe på hjertet – igjen handler det om raseproblematikk – mens det skamløst eskapistiske superhelteventyret «Shazam!» gjør at man forlater kinosalen med den samme go'-følelsen Spielberg-filmer pleide å gi på 80-tallet.

Overlevelsesdramaet «Arctic», hvor Mads Mikkelsen er overlatt til seg selv i et endeløst isøde, og den kanadiske grøsseren «What Keeps You Alive» er to sjangerfilmer som hadde fortjent mer oppmerksomhet.

Hans Petter Molands «Ut og stjæle hester» er forresten en annen film jeg ikke har fått somlet meg til å se. Og apropos: Har ikke dette vært et fryktelig magert halvår for norsk film?

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 20.06.19
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Olivia Colman i «The Favourite»: 20th Century Fox

Kommentarer