Iran fra innsiden


3 kvinner
Iran 2018
Originaltittel: Se rokh
Regi: Jafar Panahi
Manus: Jafar Panahi, Nader Saeivar
Skuespillere: Behnaz Jafari, Jafar Panahi, Marziyeh Rezaei
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

«3 kvinner» tar oss med til steder de færreste nordmenn noen gang kommer til å se med egne øyne.

En hver omtale av filmene til den iranske regissøren Jafar Panahim må begynne med litt kontekst: Panahim har de siste ni årene blitt holdt i husarrest av myndighetene i hjemlandet, beskyldt for å ha drevet med anti-iransk propaganda, og må derfor lage filmene sine i hemmelighet og smugle dem ut i verden. Til tross for disse nesten umulige forholdene vant han i 2015 Gullbjørnen i Berlin for «Taxi Teheran».

«3 kvinner» er halvt road movie og halvt metafilm. Jafar Panahim og den iranske stjerneskuespilleren Behnaz Jafari spiller begge seg selv, eventuelt versjoner av seg selv, på leting etter en ung jente som har sendt dem en foruroligende mobilvideo fra ute på landsbygda et sted. På sin vei møter de to en lang rekke forskjellige skjebner.

Panahim vet hvordan man bruker et lavt budsjett til sin fordel. «3 kvinner» oppleves 100 prosent autentisk – ikke minst i sin skildring av vanlige landsens iranere og deres holdninger til kvinner og kunst og livet forøvrig – og henfaller aldri til de mest opplagte dramaturgiske grepene.

Slikt blir det fascinerende, men til tider stillestående film av.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 06.06.19
© Roy Søbstad

Kommentarer