Kommentar og spilleliste: Den sørlandske musikksommeren 2019


Kommentar: En festival i hvert skogholt

Hvor mange konserter og festivaler er det egentlig plass til på Sørlandet?

På 90- og 00-tallet var det enkelt for musikkinteresserte å planlegge ferien: Du trengte bare å holde av den andre i uken i juli til Quart eller – hvis du var av den litt mer vågale typen – bestille tur til Roskilde.

Nå, derimot, arrangeres det festivaler på hver odde og i hvert skogholt hele sørlandskysten rundt.

Palmesus i Kristiansand (5.–6. juli) er selvsagt utsolgt for lengst. Heldigvis har de som ikke rakk å sikre seg billett fremdeles sjansen på de hakket mindre V.I.P.-fikserte Hove Music på Tromøya (28.–29. juni) og Skral i Grimstad (9.–10. juli). Begge kjører hardt på tidsriktige sjangre som pop, hip hop og EDM.

De som foretrekker rock – du vet, band med gitarer og sånn – skal selvsagt på Madrugada i Ravnedalen 19. juli. Forhåpentligvis finner også mange veien til de urkoselige småfestivalene Måkeskrik i Kristiansand (12.–13. juli) og Fjellparken i Flekkefjord (18.–20. juli). Førstnevnte slår til med sitt sterkeste program til dato – Bob Hund! The Good, the Bad and the Zugly! – sistnevnte med alltid kule Veronica Maggio.

Og liker man musikken sin enda litt mer hårete, er Norway Rock i Kvinesdal (11.–13. juli) stedet. I år kommer både Arch Enemy og selveste Dee Snider fra Twisted Sister.

På Hunsfest i Vennesla (15. juni) skal Raga Rockers vise at de fremdeles er tøffere enn Stavangerkameratene. På Ravnedalen Live i Kristiansand (20. juli) vekker The September When og Midnight Choir 90-tallet til live igjen.

Slik kan vi fortsette: Moddi og Jan Eggum spiller på Spornesfestivalen på Tromøya (12.–14. juli), Silya & The Sailors og Thom Hell på Eikerapen i Åseral (1.–4. august) og alle fra Vamp til Boney M på Canal Street i Arendal (24.–27. juli).

Som om ikke dette – som langt i fra er en komplett oversikt – var nok, har også de vanlige konsertstedene sitt å by på. For eksempel har Generalen i Kristiansand tettpakket program sommeren gjennom mens Kilden kan skilte med Ane Brun og Kristiansand Symfoniorkester 15. juni.

Og, gøy som det er med alt som skjer, blir man jo bekymret for at festivalmarkedet på Sørlandet har nådd metningspunktet. Det burde være nok å minne om storkonserten med Karpe og Lemaitre på Odderøya som nylig ble avlyst på grunn av labert forhåndssalg. Det gjelder kort og godt å bestille billett til favorittfestivalen først som sist.

Du kan ikke ta for gitt at den er der neste år også.


Spilleliste: Sørlandsk sommerspilleliste 2019

En overflod av artister skal spille på Sørlandet de kommende ukene. Her er 20 tips fra vår musikkanmelder.

Det er selvsagt vel og bra med fest og moro og sånn, men la oss nå ikke glemme selve kjernen i festivallivet: musikken.

Stiller du med åpent sinn og kanskje har gjort lite grann research på forhånd, er sjansen god for at en festivalkonsert – kanskje med en artist du aldri har hørt om før – både kan gi deg en ny favoritt og en opplevelse for livet.

Artistene på denne listen er ikke nødvendigvis de største som skal spille på Sørlandet i sommer. De er ganske enkelt noen av dem jeg synes du bør sjekke ut.

Spillelisten finnes på Spotify under navnet «Sørlandsk sommerspilleliste 2019».

1. Madrugada - «The Kids Are on High Street»
Alt ligger til rette for en mektig og følelsesladet kveld når årets store comeback-turné – bandet har ikke spilt sammen siden gitarist Robert Burås døde i 2007 – endelig når Sørlandet. Madrugada spiller i Ravnedalen 19. juli.

2. Girl in Red - «I Wanna Be Your Girlfriend»
20 år gamle Marie Ulven fra Horten er Girl in Red, og Girl in Red er det kuleste og friskeste som har skjedd norsk rock på aldri så lenge. 10. juli spiller hun på Skral og 12. juli på Måkeskrik.

3. Veronica Maggio - «Kurt Cobain»
Det er 11 år – en hel evighet i popbransjen – siden Veronica Maggio slo gjennom med «Måndagsbarn», men takket være smarte og catchy låter som denne, holder hun seg stadig like aktuell. Veronica Maggio er headliner på Fjellparkfestivalen.

4. Sigrid - «Don't Feel Like Crying»
Med en serie sjeldent treffsikre singler har Sigrid Solbakk Raabe fra Ålesund erobret store deler av verden. Men alle som har sett henne vet at det er på scenen Sigrid og låtene hennes virkelig kommer til sin rett. Hun spiller på Palmesus.

5. ISÁK - «Elle»
Å blande etnisk musikk med pop er ikke akkurat et radikalt grep i 2019. Men ISÁK – bandet til Ella Marie Hætta fra «Stjernekamp», du vet – har funnet en måte å gjøre det på som føles like fresh som riktig. ISÁK spiller på Skral 9. juli og Østsia 23. august.

6. Hemmelig Sekt feat. Hanne Kolstø - «Rømme avsted»
Hemmelig Sekt – Vågsbygd Handy sammen med Mandals Son of Light – begikk en instant hip hop-klassiker med sitt debutalbum i fjor. Årets singel får et ekstra løft av Hanne Kolstø. Hemmelig Sekt spiller på Måkeskrik 12. juli.

7. Hjerteslag - «Nattseileren»
Nesten mystisk mye god rock og velformulert askebegerpoesi har sitt opphav i drabantbyen Loddefjord utenfor Bergen. Du har Fjorden, Baby!, du har bandene til John Olav Nilsen og du har – best akkurat nå – Hjerteslag. 12. juli spiller Hjerteslag på Måkeskrik og uken etter på Fjellparkfestivalen.

8. Matt Corby - «No Ordinary Life»
Matt Corby er svær hjemme i Australia, og det skal neppe all verden til før den sjelfulle, delikate musikken hans slår an også her på den nordlige halvkule. Matt Corby spiller på Skral 10. juli.

9. Ane Brun and The Swedish Radio Symphony Orchestra - «Halo» (live)
Ane Brun har de siste par årene konsentrert seg om å tolke andres materiale, og med fullt orkester i ryggen får hun virkelig tatt ut det dramatiske potensialet i sangene. Hør bare på denne Beyoncé-varianten. Ane Brun spiller med Kristiansand Symfoniorkester i Kilden 15. juni.

10. Highasakite - «Uranium Heart»
Norges kanskje mest populære band har gjennomgått store forandringer i senere tid – hele tre av fem medlemmer er ikke lenger med – men beviser med sitt nye album at musikken overgår dramaet. Highasakite spiller på Palmesus.

11. Green Carnation - «Last Day of Darkness» (live)
Green Carnation, Sørlandets fremste eksponenter for progressiv metal, har de siste årene fremført gammelt materiale til stor jubel i både Europa og USA. Til Norway Rock lover de smakebiter på helt nytt stoff.

12. Heave Blood & Die - «Krokodil»
Mindre sommerlig musikk er det vanskelig å tenke seg: Heave Blood & Die spiller metal så grimete og undergangsladet at den kan få selv solen til å blekne. I blant trenger man å høre sånt også. Tromsøbandet kommer til Fjellparken.

13. Raga Rockers - «Faneflukt»
Raga Rockers, en av norsk rocks mest ærverdige institusjoner, virker å ha fått ny tenning på scenen i det siste. Singelen «Faneflukt» viser at de fortsatt har noe å komme med på plate også. Raga spiller på Hunsfest 15. juni.

14. Bigbang - «Glory Chord»
Kan Bigbang være vårt mest pålitelige rockband? På sine drøyt 25 år har de i hvert fall til gode å begå så mye som én halvhjertet konsert eller – slik nye «Glory Chord» vitner om – ett uinspirert album. Bigbang spiller på Ravnedalen Live 20. juli.

15. Ni liv - «Late Jon» (live)
De er folkelige på akkurat den riktige måten, Telemarks Ni liv: stinne av referanser til klassisk amerikansk rock og – som de demonstrerer i «Late Jon» – ikke det minste redde for å ta i bruk elementer av tradisjonell norsk musikk. Ni liv spiller på Eikerapen.

16. Vidar Busk, Daniel Eriksen & Stig Sjøstrøm - «Six Strings Down»
Forvent fuktig sørstatsstemning og mye fet «spelling» når bluesgitarveteranene Vidar Busk og Daniel Eriksen, sammen med perkusjonist Stig Sjøstrøm, setter hverandre i stevne på Generalen 15. juni.

17. Luke Elliot - «Carolyn»
Den amerikanske singer-songwriteren Luke Elliot fikk mye skryt, ikke minst i Norge, for sitt tungt whiskeydunstende debutalbum for tre–fire år siden. «Carolyn» lover det beste for hans andre. Luke Elliot spiller på Canal Street 26. juli.

18. Malin Pettersen - «Tag Team»
Det finnes forbløffende mange stilsikre americana-artister her i nord, og med fjorårsalbumet «References Pt. 1» sikret danskfødte, Nashville-bosatte Malin Pettersen seg en plass blant de aller ypperste av dem. Pettersen spiller på Spornesfestivalen 13. juli.

19. Kari Bremnes - «Når du går»
Kari Bremnes har en nærmest uangripelig posisjon i vår hjemlige populærmusikk: alltid like elegant, alltid like velartikulert og med en sangkatalog som bare fortsetter å vokse i dybden såvel som i bredden. 24. juli spiller Bremnes på Canal Street.

20. Midnight Choir - «Mercy of Maria»
Fra den episke widescreen-americanaen på «Olsen's Lot»-albumet til de golde, hjerteknuste balladene på «Amsterdam Stranded», sto Midnight Choir for mange av de store gåsehud-øyeblikkene i 90-tallets norske rock. 20. juli kommer de til Ravnedalen Live for å gjenskape magien.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 08.06.19
© Tekst: Roy Søbstad / Foto fra Palmesus 2018: Jørund F. Pedersen

Kommentarer