Opprydning ved livets slutt


Claire Darlings siste påfunn
Frankrike 2018
Originaltittel: La Dernière Folie de Claire Darling
Regi: Julie Bertuccelli
Manus: Julie Bertuccelli og Sophie Fillières basert på en novelle av Lynda Rutledge
Skuespillere: Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni, Alice Taglioni, Samir Guesmi
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 4

Nok en gang viser Catherine Deneuve hvorfor hun er en av Frankrikes mest avholdte skuespillere.

Claire (Catherine Deneuve) får det for seg at hennes siste dag er kommet. Sporenstreks setter den eldre, til tider ganske forvirrede damen i gang med å tømme huset sitt for eiendeler – samlingen av mekaniske dukker, bøkene ektemannen pleide å gjemme penger i og alt det andre hun sitter igjen med etter et langt liv – og selge dem unna i et stort og dårlig organisert bakgårdssalg. Midt oppe i kaoset kommer datteren Marie (Chiara Mastroianni) uanmeldt på besøk.

For Claire – en på mange måter egoistisk karakter som får verdighet ganske enkelt fordi hun blir spilt av den ikoniske, stadig like elegante 75-åringen Deneuve – handler situasjonen mye om vonde minner og gamle hemmeligheter som kommer opp i dagen igjen. For Marie handler det først og fremst om å bli forsonet med moren mens det ennå er tid. Filmen får en ekstra dimensjon når man vet at Mastroianni er Deneuves virkelige datter.

«Claire Darlings siste påfunn» er både sår og fin. Det til tider drømmeaktige uttrykket kler den godt. Bare avrundingen kommer for brått og føles for lettvint til å fungere helt tilfredsstillende.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 13.06.19
© Roy Søbstad

Kommentarer