Virtous voldsballett


John Wick: Chapter 3
USA 2019
Regi: Chad Stahelski
Manus: Derek Kolstad
Skuespillere: Keanu Reeves, Halle Berry, Laurence Fishburne, Jason Mantzoukas, Ian McShane, Anjelica Huston
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

«Jeg skal drepe dem alle sammen,» hveste Keanu Reeves i slutten av forrige film. Dét er et løfte han gjør sitt ytterste for å holde.

Intet menneske, ikke engang John McClane i «Die Hard»-filmene, har noen gang fått så mye juling som John Wick, og likevel fortsatt å kjempe.

Etter hendelsene i «John Wick: Chapter 2» (2017) har den fåmælte enkemannen, hundeelskeren og drapsmaskinen (spilt av en sedvanlig mimikkfattig, men langt i fra ukarismatisk Keanu Reeves) nå en dusør hengende over hodet og alle verdens leiemordere i hælene. Det som følger er i praksis en to timer lang forfølgelses- og slåssekvens.

Det meste av gleden ved disse filmene ligger da også i rendyrkingen av actionformatet. Filmskapernes åpenbare forakt for all troverdighet påkaller adskillig munterhet i salen og de virtoust koreograferte og fotograferte kampsportoppvisningene nærmer seg en slags grim form for kunst.

Selv om «Chapter 3» naturlig nok ikke gir det samme kicket som eneren gjorde i 2014, er den uansett en hakket mer underholdende og oppfinnsom film – blant nyvinningene kan vi notere motorsyklister med samuraisverd og drap begått med russisk roman – enn den forrige.

Og etterpå er det lov å legge seg nedpå litt.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 31.05.19
© Roy Søbstad

Kommentarer