Brutalt bryllup


Ready or Not
USA 2019
Regi: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
Skuespillere: Samara Weaving, Andie MacDowell, Mark O'Brien, Adam Brody, Henry Czerny
Aldersgrense ikke oppgitt

TERNINGKAST 5

Som det sies her et sted: «De rike er annerledes.»

Bryllupsnatten til Grace (spilt av Margot Robbie-lookalike Samara Weaving) blir noe helt, helt annet enn hun hadde drømt om. Hun gifter seg med eldstesønnen i den søkkrike Le Domas-familien, som har tjent pengene sine på brettspill og sportsutstyr, men er helt uforberedt på hva slags folk svigers skal vise seg å være. Stikkordene er gjemsel, antikke våpen og en jakt på liv og død.

Det er fristende å tolke «Ready or Not» som en harselas med ekteskapsinstitusjonen. Den kan også ses som en satire over hvordan ekstrem rikdom fratar mennesker deres menneskelighet eller det absurde i å følge tradisjoner bare fordi de er, vel, tradisjoner. Mest nærliggende er det likevel å se filmen som en gotisk vri på «survival horror»-sjangeren.

Som sådan er «Ready or Not» både uvanlig stilfullt utført – det meste av handlingen utspiller seg i klaustrofobiske herregårdsrom opplyst av flakkende stearinlys – og ikke så rent lite guffen. Hvis du er av samme humoristiske legning som undertegnede, kommer du dessuten til å le mer enn det egentlig passer seg.

Et lite tips bare: Styr unna traileren. Den røper alt for mye av sånt som er ment å komme overraskende.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 22.08.19
© Roy Søbstad

Kommentarer