Tenksom sommer


Sommeren med Tess
Nederland 2019
Originaltittel: Mijn bijzonder rare week met Tess
Regi: Steven Wouterlood
Manus: Anna Woltz Laura van Dijk
Skuespillere: Sonny Coops Van Utteren, Josephine Arendsen, Jennifer Hoffman, Tjebbo Gerritsma, Hans Dagelet, Guido Pollemans, Julian Ras
Musikk: Franziska Henke
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 4

«Sommeren med Tess» tar opp livets store spørsmål på en måte både barn og voksne vil kunne kjenne seg igjen i.

10–12 år gamle Sam (Sonny Coops Van Utteren) er en grubler. «Tror du den siste dinosauren var lei seg da den døde?» undrer han, og bruker flere timer hver dag på det han kaller «alenetrening». Som yngst i familien regner han med å en gang bli ensom.

Så, på sommerferie, møter Sam den nesten like rare Tess (Josephine Arendsen). I motsetning til Sam har Tess en god, konkret grunn til å være som hun er: Hun savner faren hun aldri har møtt.

Dette familievennlige nederlandske dramaet, som vant barnejuryens pris under årets Barnefilmfestival i Kristiansand, sneier innom mange av livets store spørsmål, men gjør det på en måte som aldri oppleves påtrengende eller belærende. Tonen er mild, formen er rolig og de unge skuespillerne i de største rollene er minst like flinke som de er søte.

«Sommeren med Tess» vil ganske sikkert bli for tenksom for de minste. Men alle som har levd noen somre, kommer til å kjenne igjen alt fra følelsen av gryende ferieforelskelse til det allmennmeneskelige tankegodset.

Denne passer fint å se nå som høsten snart setter inn for alvor.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 30.08.19
© Roy Søbstad

Kommentarer