Amerikansk animasjon fra Kina


Den avskyelige snømannen
USA 2019
Originaltittel: Abominable
Regi: Jill Culton, Todd Wilderman
Amerikanske stemmer: Albert Tsai, Chloe Bennet, Sarah Paulson, Eddie Izzard, Michelle Wong
Norske stemmer: Nora Gjestvang, Even Løken Bergan, Markus Zanussi-Aarrestad, Katrine Blomstrand, Johannes Joner, Benedikte Kruse, Ida Lind
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 3

Denne filmen er halvt amerikanske klisjé og halvt kinesisk turistreklame.

Det eneste litt originale med «Den avskyelige snømannen», er at den har kinesisk setting, kinesiske hovedpersoner og kinesiske stemmeskuespillere. Så legger da heller ikke DreamWorks Animation, selskapet bak «Shrek», «Kung Fu Panda» og «Dragetreneren», skjul på at filmen er produsert med ett øye på det stadig voksende kinomarkedet der borte i øst. Faktisk har de laget en egen versjon med kinesiske vitser.

Ellers er dette moderne amerikansk animasjonsfilm helt etter oppskriften. Yi er den handlekraftige, men sårbare jentungen som finner en yeti på taket av blokken der hun bor, og, sammen med to ikke fullt så handlekraftige guttevenner, tar på seg å bringe ham hjem til Mount Everest. I hælene har de selvsagt noen slemminger som ikke vil annet enn å ødelegge alt som er fint her i verden.

Handlingen er i irriterende grad basert på jukseløsninger – yetien har magiske evner, så våre helter kan ganske enkelt trylle seg ut av en hver kinkig situasjon – men til gjengjeld blir animasjonen gispende flott med en gang vi beveger oss ut i naturen. Mang en kineser kommer nok til å kjenne nasjonalfølelsen svulme i brystet.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 12.10.19
© Roy Søbstad

Kommentarer