Tro, tvil og forventningspress


Disco
Norge 2019
Regi og manus: Jorunn Myklebust Syversen
Skuespillere: Josefine Frida, Nicolai Cleve Broch, Kjærsti Odden Skjeldal, Andrea Bræin Hovig, Espen Klouman Høiner, Fredericke Rustad Hellerud, Terje Syversen
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

«Disco» går inn i lukkede, kristne miljøer med beundringsverdig åpenhet.

Mirjam (godt spilt av Josefine Frida, mest kjent for rollen som Noora i «Skam») er en ung jente som lever under et enormt forventningspress. Ikke bare tar alle rundt henne det for gitt at hun, som allerede flere ganger er blitt verdensmester i freestyle disco-dans, skal være en ener på alle områder, men Mirjam må også tro på den riktige måten. Stefaren hennes (en overraskende karismatisk Nicolai Cleve Broch) er tross alt pastor i den populære, hypermoderne frikirkemenigheten Friheten.

Det er kompleks materie regissør og manusforfatter Jorunn Myklebust Syversen, som debuterte med den fine «Hoggeren» i 2017, har gitt seg i kast med, og hun går til oppgaven med beundringsverdig åpenhet. «Disco» er naturlig løs i formen som om den var en dokumentar, den unngår å gjøre narr av miljøer som for utenforstående kan fremstå parodiske og den etterlater rikelig med rom for seeren til å trekke sine egne konklusjoner. Samtidig skal det godt gjøres å ikke merke filmens underliggende harme på vegne av alle unge, søkende og sårbare.

Det er kort sagt noen problemstillinger her som burde ha spesielt sterk relevans på Sørlandet.

Originalt publisert på KRSby.no 03.10.19
© Roy Søbstad

Kommentarer