Livet på stoppeklokke


Sorry We Missed You
England 2019
Regi: Ken Loach
Manus Paul Laverty
Skuespillere: Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Rhys Stone, Katie Proctor
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 5

«Sorry We Missed You» viser hva «Den nye økonomien» gjør med folk.

Ricky (Kris Hitchen) kjører budbil. Abbie (Debbie Honeywood) er hjemmehjelp. Begge arbeider under forhold som ikke kan kalles annet enn umenneskelige: Tidsskjemaene deres tillater ikke at den minste uforutsette ting skjer, de har alltid trusler om bøter og oppsigelse hengende over seg, de har knapt noen fritid å snakke om. Belastningen på familielivet er enorm.

Helt siden 1960-tallet har Ken Loach skildret livet i den britiske arbeiderklassen, og det må være nedslående for den nå 83 år gamle filmskaperen å se hvordan mye har utviklet seg til det verre. Svaret hans er å bli enda mer kompromissløs. «Sorry We Missed You» er en knallhard film.

Paradoksalt nok er det de få øyeblikkene av ømhet og glede – når Ricky og datteren sitter i varebilen og ser ut over havet eller når hele familien for en gangs skyld er samlet for å spise indisk take-away – som blir aller mest hjerteskjærende. Man bare vet at den fordømte mobilen kommer til å ringe når det passer som aller dårligst.

«Sorry We Missed You» får «Joker» til å fremstå som et lettbent og lettvint lystspill. Til gjengjeld sier den også veldig mye mer om tiden vi lever i.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 07.11.19
© Roy Søbstad

Kommentarer