Tilbake til ondskapens hotell


Doctor Sleep
USA 2019
Regi: Mike Flanagan
Skuespillere: Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Jacob Tremblay
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 3

Oppfølgeren til skrekkfilmklassikeren «Ondskapens hotell» har ett alvorlig problem.

«Doctor Sleep» er noe så ambisiøst som en oppfølger til Stanley Kubricks ikoniske grøsser «Ondskapens hotell» (1980). Og selv om han henter mye fra originalfilmen – flere motiver her er rett og slett nitidige gjenskapninger – skal regissør Mike Flanagan ha for at han prøver å skape noe eget.

Dannie Torrance (Ewan McGregor) er blitt voksen. Han, som engang pleide å tråkke rundt i gangene på The Overlook Hotel på trehjulssykkel, strever nå med å holde seg nykter, men har fremdeles sine telepatiske evner, sin «shine», i behold. Så kommer han borti noen vampyrlignende skapninger som ernærer seg på sånne som ham.

Siden det strengt tatt ikke fantes noen god grunn til å «følge opp» «Ondskapens hotell», føles det i utgangspunktet helt greit at «Doctor Sleep» er blitt en såpass annerledes film. Det visuelle uttrykket er varmere, handlingstrådene er flere og mer kompliserte, og Flanagan viser, akkurat som Stephen King i de originale bøkene, mer omtanke for menneskene enn Kubrick gjorde.

Dessverre har også «Doctor Sleep» et problem «Ondskapens hotell» definitivt ikke hadde: Den er aldri i nærheten av å bli skummel.

Originalt publisert på KRSby.no 14.11.19
© Roy Søbstad

Kommentarer