Å være ung er fortsatt for jævlig


Let Me Fall
Island 2018
Regi: Baldvin Zophoníasson
Skuespillere: Elín Sif Halldórsdóttir, Lára Jóhanna Jónsdóttir, Þorsteinn Bachmann
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

Vondt kan alltid bli verre i denne islandske filmen om rusavhengighet.

15 år gamle Magnea (Elín Sif Halldórsdóttir) har egentlig alle forutsetninger for å leve et helt vanlig liv. Men jentungen trekkes mot feil miljøer, mot de som røyker, drikker, sniffer, setter sprøyter og noen ganger må la seg fornedre på det groveste for å holde kjøret gående. Et kjæresteforhold til venninnen Stella (Lára Jóhanna Jónsdóttir) skal vise seg å få fatale konsekvenser.

Islandske «Let Me Fall» er en film hvor vondt alltid kan bli verre. Hoppene i tid – som banker inn kontrasten mellom en normal ungdomsskoleelev og den tannløse, forslåtte junkien hun 20 år senere er blitt – oppleves noen ganger forvirrende, men er med på å gjøre Magneas fortelling hakket mindre forutsigbar. En stort sett strengt dokumentarisk form gjør den forstemmende troverdig.

Elendighetsskildringer av denne typen er ikke noe nytt. Tankene går til tyske «Å være ung er for jævlig» (1981). Dessverre er ikke påminnelser om rusmisbrukerens virkelighet – samme hvor fjerne de måtte føles, samme hvor ubehagelige de måtte være å se – blitt det spor mindre aktuelle eller viktige med tiden.

Og «Let Me Fall» slår hardere enn de fleste av dem.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 12.12.19
© Roy Søbstad

Kommentarer