Fortsatt et mesterverk


Apocalypse Now: Final Cut
USA 1979
Regi: Francis Ford Coppola
Manus: John Milius, Francis Ford Coppola, Michael Herr
Skuespillere: Martin Sheen, Marlin Brando, Robert Duvall, Laurence Fishburne, Harrisson Ford, Dennis Hopper
Aldersgrense ikke oppgitt

TERNINGKAST 6

Ingen filmelsker burde gå glipp av sjansen til å se «Apocalypse Now» på stort lerret.

«Apocalypse Now» (1979) var en av de første filmene som ble laget om USAs langvarige krigføring i Vietnam. Men man kan argumentere for at regissør Francis Ford Coppola fikk sagt vel så mye om selve krigens natur – og om mørket som bor i menneskenes hjerter – som om akkurat denne konkrete epoken.

Dypt inne i jungelen har en oberst ved navn Kurtz (Marlon Brando) gått fra forstanden og begynt å føre sin egen, private krig. Oppdraget med å sette en stopper for galskapen går til den allerede dypt traumatiserte kaptein Willard (Martin Sheen).

Willards reise skal bli stadig mer surrealistisk jo nærmere målet han kommer: Det er Wagner og The Doors, det er tigre og Playboy-bunnies, det er soldater som surfer mens napalmbombene faller og en lokalbefolkning som aldri er mer enn en misforståelse unna å bli massakrert.

«Apocalypse Now: Final Cut» er en tre timer lang versjon – en halv time lenger enn originalen og 20 minutter kortere enn «Redux» fra 2001 – sluppet i anledning filmens 40-årsjubileum. Det viktige er likevel at dette ér og forblir en av de mektigste og mest skjellsettende opplevelsene man kan ha i en kinosal.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 05.12.19
© Roy Søbstad

Kommentarer