Et bløthjertet eventyr


The Call of the Wild – Når villdyret våkner
USA 2020
Regi: Chris Sanders
Manus: Michael Green
Skuespillere: Harrison Ford, Dan Stevens, Omar Sy, Karen Gillan, Bradley Whitford, Colin Woodell
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 4

Historien er gammel. Teknologien er ny. Følelsene er tidløse.

Collien Buck lever et bortskjemt liv i solfylte California. Når han en natt blir kidnappet (hundenappet?) og fraktet til Klondike, hvor Det store gullrushet er i full gang, skal det bli begynnelsen på en lang reise hvor Buck oppdager urhunden i seg selv. Ja, også møter han underveis en bestevenn i den fordrukne, men snille John Thornton (Harrison Ford).

Jack Londons røverhistorie fra 1903 er blitt filmatisert minst en håndfull ganger tidligere. Forskjellen her er bruken av moderne teknologi. Mens skuespillerne er ekte nok, er dyr og natur stort sett skapt i en datamaskin.

Dét gir noen litt pussige effekter: Ofte er det som om hundene overspiller – det er noe med fakter og mimikk som blir vel tydelig – og for en nordmann virker verken snøen eller kulden helt overbevisende. Klondike føles liksom aldri kaldt og guffent nok.

Samtidig er det noe veldig tiltalende med denne filmens smått gammelmodige mangel på kynisme. Jeg mener, hvor ofte nå til det dags er det man får se en hvithåret gubbe og hunden hans ligge ved leirbålet og spille munnspill?

Både syv- og 70-åringer kan komme til å kjenne noe presse seg frem i øyekroken.

Originalt publisert på KRSby.no 20.02.20
© Roy Søbstad

Kommentarer