Filmblogg: Greta + Noah = god film


Ikke så rent få av de siste årenes beste filmer er laget av det samme paret fra Brooklyn, New York.

Like før jul ble det sort humoristiske skilsmissedramaet «Marriage Story» sluppet på Netflix. 31. januar har en ny versjon av den litterære klassikeren «Little Women» premiere på kino.

Førstnevnte er laget av Noah Baumbach og sistnevnte av Greta Gerwig. Baumbach og Gerwig, som det siste tiåret har vært et par, er begge blant filmverdenens sikreste leverandører av varme og vittige fortellinger om slikt vi alle må forholde oss til: oppvekst, parforhold og familierelasjoner.

De to lager kort og godt sånne filmer Woody Allen ikke helt får til lenger.

Av en eller annen grunn er ikke så mye av produksjonen deres å finne på strømmetjenestene her til lands. Undertegnede savner spesielt «Frances Ha» (2012) – som paret skrev sammen, Baumbach regisserte og Gerwig spilte hovedrollen i – men en del ordentlige godbiter er nå likevel bare noen tastetrykk unna.

«While We're Young» (2015, regi: Baumbach): Herlig kleine situasjoner oppstår når Ben Stiller, en grånende representant for 90-tallets «Generasjon X», blir venn med hipsteren Adam Driver. Se den på en av leietjenestene.

«Mistress America» (2015, regi: Baumbach): Greta Gerwig er på sitt aller morsomste og mest løsslupne i denne moderne «screwball»-komedien skrevet av Baumbach og henne selv. Se den på en av leietjenestene.

«The Meyerowitz Stories» (2017, regi: Baumbach): Tre voksne søsken kjemper om gunsten til sin selvsentrerte kunstnerfar i en film som er surrete og skravlete, men som også har et stort hjerte. Dustin Hoffman fryder seg i en av sine beste sene roller, Adam Sandler gjør en av sine beste roller overhodet. Se den på Netflix.

«Lady Bird» (2017, regi: Gerwig): Overgangen fra ungdoms- til voksenliv – denne perioden hvor veien fra absolutt selvsikkerhet til dødelig sårbarhet er så komisk og hjerteskjærende kort – er sjelden blitt skildret med større treffsikkerhet enn i Greta Gerwigs regidebut. Se den på Netflix eller en av leietjenestene.

«Marriage Story» (2019, regi: Baumbach): Det skal bli både opprivende og tragikomisk når Scarlett Johansson og Adam Driver – med hjelp av noen skikkelig kjipe amerikanske advokater – prøver å skille lag som voksne, anstendige mennesker. Se den på Netflix.

«Little Women» (2019, regi: Gerwig): Se egen anmeldelse.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 01.02.20
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Greta Gerwig i «Frances Ha»: Arthaus

Kommentarer