Du blir snart overflødig


iHUMAN
Norge 2019
Regi: Tonje Hessen Schei
Medvirkende: Ilya Sutskever, Ben Goertzel, Max Tegmark, Jürgen Schmidhuber, Hao Li
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 5

Den fremtiden som ble skildret i «Terminator»-filmene, er mye mer sannsynlig enn vi har gått rundt og trodd.

Det er noen mildt sagt foruroligende perspektiver den norske dokumentaristen Tonje Hessen Schei («Drone», 2014) tegner opp i sin nye film. Og i den lange, suggererende bildemontasjen som til sammen utgjør «iHUMAN», er det de snakkende forskerhodene som gjør sterkest inntrykk.

Med en blanding av barnlig opprømthet og så vidt skjult frykt, forteller noen av verdens mest oppdaterte folk om hva utviklingen av algoritmer og kunstig intelligens kommer til å bety. Det vi har sett så langt – masseinnsamlingen av data, påvirkningen av demokratiske prosesser, makten som konsentreres på stadig færre hender, samrøret mellom teknologiselskaper, myndigheter og militære – er bare den spede begynnelsen.

Snart begynner nemlig systemene å reprodusere seg selv. Ett av forskerhodene ser for seg at hele Jorden en gang vil være dekket av solcellepaneler og datamaskiner. Og på en slik jord vil det selvsagt ikke være plass til mennesker.

Mange av oss har de siste årene hatt en følelse av at verden er i ferd med å gå av hengslene. «iHUMAN» gir lite håp om at inntrykket ikke stemmer.

Denne trenger alle å se.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 12.03.20
© Roy Søbstad

Kommentarer