Filmblogg: 10 strømmeklare dokumentarer


Knallgode dokumentarfilmer om alt fra cheerleading til bisarre kulter er bare noen klikk unna.

Til og med filmanmeldere kan gå lei av fiksjon. Etter å ha tilbragt store deler av dagen i en kinosal, er ikke alltid filmer og tv-serier – oppdiktede historier, folk som later som om de er noen andre – det man har mest lyst til å koble av med. Takk og lov lever vi i en gullalder for dokumentarer.

Her er 10 anbefalte, lett tilgjengelige eksempler om 10 helt vilt forskjellige temaer.

«Cheer» (Netflix): Undertegnede har, for å si det litt forsiktig, aldri vært særlig opptatt av cheerleading, men til og med jeg forstår hvorfor denne serien er blitt noe av et fenomen. Go Navarro!

«En fabrikk i Ohio» (Netflix): Det er duket for kulturkrasj – mellom kinesisk og amerikansk mentalitet, mellom arbeidere og kapitalister – når en milliardær fra Kina tar over en bilglassfabrikk i USA.

«For vi er gutta» (NRK): Historien om Mannskoret, en gjeng sang- og ølglade menn i sin beste alder, er en stor, varm, tårevåt bamseklem av en film.

«Don't F**k with Cats: Hunting an Internet Killer» (Netflix): Denne begynner mørkt – med noen stygge kattedrap postet på nettet – bare for å ende med noe helt annet og enda mye verre.

«Wild Wild Country» (Netflix): Det kan aldri lages for mange dokumentarer om bisarre religiøse kulter. Dette er en av de villeste.

«Shirkers» (Netflix): I 1992 laget Sandi og vennene hennes en film. Så forsvant en mystisk mann med filmrullene. Denne svært personlige dokumentaren er Sandis forsøk på å nøste opp i historien.

«Fyre: The Greatest Party That Never Happened» (Netflix): Det som skulle bli tidenes strandfest, ble i stedet verdens verste festival – og en usannsynlig underholdende film.

«Honninglandet» (NRK): I Nord-Makedonias karrige fjell lever en eldre kvinne av å sanke honning. De slående vakre bildene fra livet hennes er som postkort fra en annen tid. Men så trenger utenverdenen seg på – gjør den ikke alltid det? – og filmen blir en speiling av noe større.

«13. november: Terrorangrepet i Paris» (Netflix): 40 vitner – politifolk, konsertgjengere og andre vanlige franskmenn – forteller 40 sterke historier fra da den grufulle dagen i 2015 da terroristene slo til.

«Countrymusikkens historie» (NRK): Countrymusikkens historie er også USAs og Det 20. århundres historie, og byr på et utall uforglemmelige musikalske og menneskelige øyeblikk.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 12.03.20
© Tekst: Roy Søbstad / Foto fra tv--serien «Cheer»: Netflix

Kommentarer