Kinesisk–amerikansk kulturkollisjon


The Farewell
USA 2019
Regi: Lulu Wang
Skuespillere: Awkwafina, Shuzhen Zhao, X Mayo, Hong Lu, Hong Lin, Tzi Ma
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 4

«The Farewell» er en liten film om store kulturelle forskjeller.

I Kina er det visst vanlig at familier ikke forteller sine eldste noe når de har fått en dødelig sykdom. «Her er mennesket del av en helhet, et samfunn,» som en velmenende kinesisk onkel prøver å forklare i «The Farewell». «Det er vår plikt å bære de tunge følelsene for henne.»

«Henne» er gamle Nai Nai (Shuzhen Zhao), som i følge legene har kreft og bare tre måneder igjen å leve. Dermed får Nai Nai hele slekta – blant dem favorittbarnebarnet Billi (Awkwafina) og de to sønnene som for mange år siden flyttet til USA – på besøk. Påskuddet er at de skal arrangere et bryllup, men i virkeligheten kommer de for å ta farvel.

Det blir noen dager fulle av ømme øyeblikk, mildt komiske situasjoner og mange muligheter for filmskaper Lulu Wang, som har skrevet manuset basert på egne erfaringer, til å pirke litt forsiktig i ulikhetene mellom kinesisk og amerikansk kultur.

«The Farewell» er en usedvanlig velspilt film – ikke minst mellom den skeptiske Billi og den fremdeles livlige farmoren hennes – og selv om den neppe kommer til å gjøre uutslettelig inntrykk, vil du gå ut av kinosalen litt klokere og med en varm følelse i brystet.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 12.03.20
© Roy Søbstad

Kommentarer