Ville dyr, spinnville mennesker


Tiger King: Murder, Mayhem and Madness
USA 2020
Regi: Rebecca Chaiklin, Eric Goode
Medvirkende: Joe Exotic, Carole Baskin, Howard Baskin, Doc Antle
Aldersgrense: 16+

TERNINGKAST 5

Denne dokumentarserien fra amerikansk kattedyr-undergrunn kunne ganske enkelt ikke ha vært diktet opp.

Akkurat i det du trodde «true crime»-sjangeren hadde peaket med utrolige og bisarre historier, kommer Netflix-serien som får de fleste andre til å fremstå som halvslappe «Norge Rundt»-innslag.

Hovedpersonene er Joe Exotic – countrysanger, våpenentusiast, homofil bigamist og eier av en dyrehage med flere hundre løver og tigre – og hans nemesis, dyrevernaktivisten Carole Baskin. I det serien begynner, sitter Joe i fengsel, anklaget for å ha satt en leiemorder på Carole.

I form er det ikke stort som skiller «Tiger King» fra andre serier i samme sjanger. Det går i en blanding av snakkende hoder, gamle nyhetsklipp og private mobilopptak. Forskjellen ligger i hvor brått twistene i historien kommer og hvor fargerikt persongalleriet er.

Her er ingen mer gjennomsnittlige enn at de har en forsvunnet ektemann i sin fortid eller at de driver den zoologiske hagen sin som om den var en sexkult. Samtlige er fascinerende å høre på, flere av dem er forunderlig karismatiske.

Og hvis ikke «Tiger King» får amerikanske myndigheter til å ta en nærmere titt på landets dyrevernlover, kommer ingenting til å gjøre det.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 28.03.20
© Roy Søbstad

Kommentarer