Overfladisk om fotballpøbler


Ultras
Italia 2020
Regi og manus: Francesco Lettieri
Skuespillere: Aniello Arena, Ciro Nacca, Simone Borrelli, Antonia Truppo
Aldersgrense: 16+

TERNINGKAST 3

«Ultras» er et hederlig, men ikke helt vellykket forsøk på å vise italiensk hooligan-kultur fra innsiden.

Flokkmentaliteten, den blinde patriotismen, volden som utøves kun for voldens egen skyld: Er det egentlig mulig å tenke seg noe mer hjernedødt og foraktelig enn fotball-hooligans? Idiotene later ikke engang til å være spesielt opptatt av fotball.

«Ultras» handler om supporterkulturen i den fattige italienske byen Napoli. Mer spesifikt fokuserer den på kameratskapet mellom Sandro (Aniello Arena), en arrete, grånende veteran som har begynt å se seg om etter en vei ut av miljøet, og den vaklevorne unggutten Angelo (Ciro Nacca) som er på vei inn. Handlingen har mye til felles med det vi har sett i utallige mafiafilmer: Akkurat i dét Sandro tror han har kommet seg ut, blir han trukket inn igjen.

Visuelt er «Ultras» en flott film – full av karaktersterke ansikter og stemningsfulle bybilder – men å heve seg over klisjeene eller komme ordentlig under huden på disse menneskene, klarer den aldri. Å vise at selv den hardeste fotballpøbel har sine softere øyeblikk, er rett og slett ikke nok til at man endrer syn på kulturen deres.

Kanskje en skikkelig dokumentar om temaet hadde vært å foretrekke.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 28.03.20
© Roy Søbstad

Kommentarer